BPO AUDIT TAX

Hírek

osztalék adózás változás

Így változnak 2019-ben az osztalék adózásának szabályai

| Szerző: Kóródiné Kovács Ildikó
Jövőre már nem EHO-t, hanem SZOCHO-t kell fizetni egy meghatározott keretig, melynek mértéke a törvényjavaslat szerint 19,5%.
Bővebben

2018-as szabályok

  • 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA) terheli az osztalékot
  • másrészről 14%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetni az osztalék után, de ez utóbbit csak évi 450.000 Ft-ig kell megfizetni

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési felső határ 450 000 Ft, amelynek számításánál a biztosítási jogviszonyában megfizetett 4 % természetbeni és 3 % pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, egészségügyi szolgáltatási járulékot, valamint az egyéb jogcímeken megfizetett 14 %-os mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összegét kell számításba venni.

2019-es szabályok

A 15%-os SZJA teher továbbra is marad, a korlát viszont megváltozik. Jövőre addig kell fizetni az eddig EHO korlát alá eső jövedelmek után szociális hozzájárulási adót, ameddig a minimálbér 24-szeresét el nem éri az összes szociális hozzájárulási adókötelezettség (SZOCHO) alá eső jövedelmek összege.

Példa
Mivel még nem ismert a 2019-es minimálbér összege, a jelenlegi, 138.000 Ft-os minimálbérrel tudunk kalkulálni. Ennek a 24-szerese: 3.312.000 Ft a mostani 450 000 forintos felső határ helyett a kötelezettség 645 840 forintra emelkedik.

Amennyiben a SZOCHO mértéke a várakozásoknak megfelelően csökkenne, illetve a minimálbér pedig nőne, ez az összeg is bizonyára módosulni fog még 2019-től.

A szociális hozzájárulás fizetési felső határ számítása esetében a figyelembe vehető az összes olyan jövedelem együttes összege, amely az új SZOCHO törvény szerint szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség alá esik (munkabér, tagi jövedelem, osztalék, stb.). A felső rész elérése felett az osztalék után már csak a 15%-os SZJA fizetendő.

adózás bérszámfejtés könyvelés tanácsadás
Ezt mondták rólunk

Náluk valóban azt érzem, kiemelt ügyfél vagyok. Kérdéseimmel, problémáimmal bármikor fordulhatok hozzájuk. A színház egyedi működését is figyelembe véve sok támogatást kaptam tőlük a munkámhoz, hasznos tippekkel és rendkívül jól megfogalmazott, kimunkált szakmai álláspontokkal segítik a munkámat.

Bővebben


Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!