BPO AUDIT TAX

Blog

Bérköltség csökkentése és munkaidő

Bérköltség csökkentés és munkaidő

| Szerző: Rácz Noémi
Hogyan csökkenthető a bérköltség a munkaidő módosításával? Az új szociális hozzájárulási kedvezményeknek köszönhetően egy egyszerű munkaidő módosítás mellett csökkentheti a béreket terhelő közterheket.
Bővebben

Hogyan csökkenthető a bérköltség a munkaidő módosításával?

 

Az új szociális hozzájárulási kedvezményeknek köszönhetően egy egyszerű munkaidő módosítás mellett csökkentheti a béreket terhelő közterheket.

A 2014-es adótörvény módosítások során több kedvezményt is elfogadott a parlament a szociális hozzájárulási adókkal kapcsolatban, hogy ezzel is támogassa a munkahelyek védelmét és csökkentse a cégek terheit.


 

Előző cikkemben, a „Bérekkel kapcsolatos változások 2014”-ben (mely itt elérhető: http://mgi-bpo.hu/hu/news/emelkedik-a-minimalber) is olvashatták, hogy ezek a kedvezmények maximalizálva vannak, és ennek mértéke függ attól is, hogy valaki teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott.

Vegyünk például

egy 25 év alatti és egy 55 év feletti munkavállalót.

Mind a két dolgozónak 118.000 Ft-os bruttó fizetése van, de a 25 év alatti 4 órás, részmunkaidős, míg az 55 év feletti 8 órás, teljes munkaidős munkaviszonyban áll. A fiatalabb kolléga után csak havi 50.000 Ft összeg erejéig, míg az idősebb kolléga után 100.000 Ft-ig érvényesíthetjük a 14,5%-os „szocho” kedvezményt, így egyik esetben 7.250 Ft-tal, míg a másik esetben 14.500 Ft-tal kell kevesebbet fizetnünk.

Ha szeretnénk a részmunkaidős foglalkoztatott után is a magasabb kedvezményt igénybe venni ne hónap közben módosítsuk a munkaidejét teljes munkaidősre. A NAV állásfoglalása alapján, csak a hónap első napján megállapított részkedvezmény kerülhet elszámolásra, azaz a teljes hónapra csak a 7.250 Ft-os kedvezményt tudunk érvényesíteni.

Ennek tudatában, érdemes a következő hónap első napjától terveznünk az ilyen típusú költségracionalizálásokat.


Amennyiben ezt a cikket hasznosnak találta, akkor engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk szolgáltatásainkat:

Bérszámfejtés outsourcing

Bérszámfejtés felülvizsgálata
Ezt mondták rólunk

A mi szakmánkban létfontosságú a naprakészség és a precizitás. A BPO-nál ezekhez ügyfélközpontú gondolkodás és sok éves, szerteágazó szakmai tapasztalat is társul; ez teszi profivá őket.

Bővebben


Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!