BPO AUDIT TAX

Hírek

Cafeteria 2019

Cafeteria változások 2019. január 1-től

| Szerző: Kóródiné Kovács Ildikó
A kora nyári parlamenti ülésszakon elfogadott és kihirdetett személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint lényeges változások lesznek a 2019. évi cafeteria juttatások esetében, amennyiben az év végén nem hoz újabb változást az szja törvény.
Bővebben

Adómentes juttatások

A 2018-ban az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül elszámolhatják a cégek a költségeket adómentesen. A munkáltató nem csak az óvodai, bölcsődei alapszolgáltatások díját, hanem az ellátást, étkezést is támogathatja.

Ezen kívüli az elfogadott őszi adótörvény szerint adómentes maradt 2019-ben is a sportrendezvényre és kulturális szolgáltatásra szóló belépők. Az új szabály értékbeli korlátozást tartalmaz oly módon, hogy a kifizető ugyanazon magánszemély részére – mindkét célra külön-külön – évenként a minimálbérnek megfelelő értékben adhat ilyen juttatást adómentesen. Ez a sportbelépők esetén az adómentes juttatási értékbeli csökkenést (eddig nem volt értékbeli korlátozás), míg a kulturális belépők esetén emelkedést jelent (eddig 50 000 forint volt adható adómentesen). Mindkét körben szigorítás, hogy az adómentesség csak a vissza nem váltható korlátozással kiosztott belépőjegyre, bérletre vonatkozik. A magánszemély részére ki nem osztott belépők, bérletek visszaváltásán kívül, még az előadás elmaradásának esete sem kivétel.
Nem lesz adómentes a juttatás akkor, ha azt utalvány (például kultúrautalvány) formájában nyújtaná a munkáltató.

Átmeneti szabály szerint a 2018-ban kötött kockázati biztosítások adómentesek maradnak 2019. december 31-ig.
Ezen kívül a lakáscélú támogatás az átmeneti szabály szerint adómentes 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott támogatás elszámolásával, felhasználásának igazolásával összefüggésben.


A 2019. január 1-től már nem adómentes juttatások

A többi adómentesen juttatott elem 2019-ben jövedelemként adózik az elfogadott szabályok alapján, vagyis például munkaviszony esetén munkabérként.

A jövőre már jövedelemként adózandó cafetéria elemek:

 • mobilitás célú lakhatási támogatás
 • lakáscélú támogatás
 • diákhitel támogatás
 • kockázati élet-, baleset- és betegbiztosítás


Béren kívüli juttatások

A béren kívüli juttatások közterhe jövőre 15% személyi jövedelemadó és 19,5% szociális hozzájárulási adó lesz. Ez összesen majd 34,5% adófizetési kötelezettséget jelent az idei 34,22% helyett. Az adóalap meghatározásakor már nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót.

Ebben a kategóriában a Széchenyi Pihenő Kártyát adhatják 2019-ben a munkáltatók az idén is ismert keretekkel:

 • Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla – évente 75.000 Ft-ig.
 • Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla – évente 150.000 Ft-ig
 • Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla – évente 225.000 Ft-ig

A 76/2018 (IV.20.) Kormányrendelet szerint Szép Kártya adminisztrációja is jelentősen megváltozik, amely további terhet ró a munkáltatókra:

 • A munkáltatók közvetlenül nem igényelhetnek dolgozóiknak SZÉP Kártyát, hanem a munkavállalónak SZÉP Kártya alszámlánként (szálláshely, vendéglátás, szabadidő), azaz zsebenként egy-egy korlátozott rendeltetésű, GIRO-képes fizetési számlát kell nyitnia a pénzforgalmi szolgáltató kibocsátónál.
 • A SZÉP-kártya választható cafetériában, már nem lesz lehetőség az alszámlákra utalt összegek felhasználás során történő szabad átcsoportosítására, csak az egyes alszámláknak megfelelően lehet azokat elkölteni.
 • A munkáltatóknak a SZÉP Kártyás juttatásokat a munkabérhez hasonló módon – egyenként vagy csoportos banki utalással – közvetlenül a munkavállalók alszámlánként (zsebenként) különböző SZÉP Kártyás számláira kell majd utalniuk. A munkáltató számára a munkavállaló kötelezettsége a SZÉP Kártyás pénzforgalmi számlaszámai alszámlánkénti (zsebenkénti) megadása. A SZÉP Kártyás pénzforgalmi számlaszám hiányában a munkáltató 2019. január 2-ától nem tud SZÉP Kártyás juttatást adni az adott munkavállalója részére. Ezért javasoljuk, hogy munkáltatóként is hívja fel munkavállalói figyelmét a számlaszámok megadásának fontosságára.

Béren kívüli juttatást jövőre a versenyszférában évi 450.000 Ft munkaviszonyban töltött napokkal arányos részéig adhat a munkáltató. Költségvetési szerveknél az évi 200.000 Ft időarányos része a maximális keret.


Egyes meghatározott juttatások

Ezen juttatási kör adóját a juttatás értékének 1,18 szorosára kell megállapítanunk 2019-ben.
Erre az adóalapra kell 15% személyi jövedelemadó és 19,5% szociális hozzájárulási adót fizetni.
Így az összes közteher 40,71% lesz.

Ebbe a kategóriába kerül majd a frissen elfogadott adócsomag szerint:

 • béren kívüli juttatások (SZÉP Kártya) keretösszeg feletti része
 • önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
 • ajándékutalvány – Csekély értékig (évente egyszer a minimálbér 10%-ig)

és még néhány speciális juttatási elem.


A 2018-ban népszerű juttatások ebből a körből is a jövedelem (bér) mértékű adózási kategóriába kerülnek 2019. január 1-től:

 • a munkahelyi étkeztetés
 • Erzsébet-utalvány
 • helyi közlekedési bérlet
 • iskolakezdési támogatás
 • önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulás,
 • jutatott pénzösszeg
 • az iskolarendszerű képzés munkáltató által vállalt költsége


Ezen juttatási elemek után a munkáltatónak meg kell fizetnie a jövedelemhez kapcsolódó munkáltatói terheket, és a munkavállalótól is le kell vonnia és be kell fizetni az államkasszába a munkavállalói terheket. Munkavállalótól levont: 33,5 %, munkáltatói közteher 21%.
 

A cafeteria elemek változása érinti a szabályzatok átírását is, melynek már 2019. januárjában rendelkezésre kell állnia.

Azok a cégek, ahol a bruttó béren felül lényeges mértékű volt a cafeteria juttatás, mindenképpen gondolják át 2019- től a juttatási csomagot, mert jóval magasabb bérköltséggel kell kalkulálnia annak, aki nem fog változtatni rajta.
 

bérszámfejtő cég hírek
Ezt mondták rólunk

Régóta tartó munkakapcsolat, folyamatosan naprakész felkészültség, ha kell napi szintű, azonnali tanácsadás, korrektség, kiszámíthatóság……… még soha nem csalódtunk!

Bővebben


Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!