BPO AUDIT TAX

Hírek

szja 2018

Legfontosabb tudnivalók a 2018-as évre vonatkozó Szja-bevallással kapcsolatban

| Szerző: Kóródiné Kovács Ildikó, Sarkadi-Nagy Szilvia
Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, változásokat és a határidőket a 2018-as évre vonatkozó személyi jövedelem bevallás elkészítéséhez.
Bővebben

Magánszemélyek 2019-ben is két lehetőség közül választhatnak a személyijövedelemadó-bevallásának elkészítésekor:

  1. NAV szja-bevallási tervezet elfogadása, módosítása
  2. Önadózás (18SZJA bevallás)

Sőt 2019-től viszont már nem csak a magánszemélyek élhetnek ezekkel a lehetőségekkel, hanem még több adózó is, ugyanis a magánszemélyeken túl ebben az évben már az egyéni vállalkozóknak is a NAV készít adóbevallási tervezetet - a mezőgazdasági őstermelőkhöz és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyekhez hasonlóan. Fontos azonban, hogy nekik az adott tevékenységből származó jövedelemmel, illetve az adóhatósági nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal ki kell egészíteniük a tervezetet a beküldés előtt.


2018. szja bevallás teljesítésének lehetőségei

  1. 18SZJA jelű személyijövedelemadó-bevallási felületen keresztül.
  2. ÁNYK Általános Nyomtatványkitöltő Programban kitöltött 18SZJA nyomtatvány kitöltésével, amely beküldhető ügyfélkapun keresztül vagy kinyomtatva, aláírva postai úton is.
  3. Papír alapú bevallás kitöltésével. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV eSZJA oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat.


Ki nem választhatja az adóhatósági adó megállapítást, vagyis kinek kötelező az önadózást/önbevallást választania?

  • aki az adóévben csak olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, amellyel összefüggésben kifizetőt adatszolgáltatási kötelezettség nem terhel
  • a bevételt nem kifizetőtől szerezte
  • ügyfélkapuval nem rendelkező adózók, akik a NAV szja-tervezetét módosítani, kiegészíteni szeretnék, de se postai úton, se személyesen nem igénylik a NAV-tól a tervezet elküldését


2017-től az szja-bevallás benyújtása a munkavállaló, magánszemély felelőssége, a munkáltató az szja bevallást nem készítheti el, nekik a kifizetett jövedelmekről és levont adókról, járulékokról, egészségügyi hozzájárulásról (18M30 és a járulék igazolás) nyomtatványt kötelességük eljuttatni a munkavállalóhoz, idén ennek a határideje január 31.. Érdemes időben felhívni a munkavállalók figyelmét, hogy vagy saját maguknak kell, hogy elkészítsék a bevallást (önadózás), vagy a NAV által felkínált tervezetet kell, hogy elfogadják, módosítsák.


Az szja-bevallással kapcsolatos legfontosabb határidők

2019. január 31-ig Kifizető/Munkáltató átadja az 18 M30 igazolásokat
2019. február 15-ig Az Önkéntes Pénztárszolgáltatóktól a kedvezményre jogosító igazolások megérkezési határideje
2019. március 15-ig Eddig kérhetik az ügyfélkapuval nem rendelkezők postai úton az szja tervezetét
2019. március 15-től Az ügyfélkapu regisztráltaknak elérhető a szja tervezete
2019. március 18-tól Az ügyfélkapuval nem rendelkezők már csak személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhetik az szja tervezetet
2019. május 20-ig Az szja bevallás benyújtásának/ a tervezet elfogadásának/módosításának határideje
2019. május 20-ig 1+1 % rendelkezésének benyújtásának határideje
2019. május 20-ig Az szja hátralék befizetése a NAV felé

A NAV adóbevallási tervezetéről bővebben itt olvashat >>

Önadózás módjáról itt olvashat >>

1+1% felajánlásról történő rendelkezésről itt olvashat >>

adótanácsadó, bérszámfejtő, könyvelő iroda Budapesten hírek
Ezt mondták rólunk

Több éves munkakapcsolat a BPO-val számomra egyenértékű a bizalom szóval, napi munkában, könyvvizsgálatkor, tanácsadás kérésekor

Bővebben


Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!