BPO AUDIT TAX

Blog

Könyvvizsgálati kötelezettség 2014. Mikor kötelező a könyvvizsgálat? Ki választja meg a könyvvizsgálót? Ki választható könyvvizsgálónak?

Könyvvizsgálati kötelezettség 2014.

| Szerző: Killik László
Mikor kötelező a könyvvizsgálat? Ki választja meg a könyvvizsgálót? Ki választható könyvvizsgálónak? A könyvvizsgálati kötelezettséget több jogszabály is előírhatja Magyarországon, de ezek közül is az első és legfontosabb a számviteli törvény. Azon vállalkozás, amelyik a számviteli törvény alapján könyvvizsgálatra kötelezett, annak biztos, hogy könyvvizsgálót kell megbíznia az éves vagy egyszerűsített éves beszámolójának auditálásával.
Bővebben

Könyvvizsgálati kötelezettség 2014.

  • Mikor kötelező a könyvvizsgálat?
  • Ki választja meg a könyvvizsgálót?
  • Ki választható könyvvizsgálónak?

A könyvvizsgálati kötelezettséget több jogszabály is előírhatja Magyarországon, de ezek közül is az első és legfontosabb a számviteli törvény. Azon vállalkozás, amelyik a számviteli törvény alapján könyvvizsgálatra kötelezett, annak biztos, hogy könyvvizsgálót kell megbíznia az éves vagy egyszerűsített éves beszámolójának auditálásával.


Mikor kötelező a könyvvizsgálat?

A számviteli törvény minden vállalkozó számára kötelezően előírja a könyvvizsgálatot, de értékhatártól függően felmentést ad a kötelezettség alól.

Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha a vállalkozás nettó árbevétele a megelőző két üzleti év átlagában nem haladja meg a 300 millió forintot, és a megelőző két évben az átlagosan foglalkoztatottak létszáma nem haladta meg az 50 főt.

Példa 1:

2012. évben a vállalkozás árbevétele 100 millió forint, az átlagos létszám: 10 fő

2013. évben a vállalkozás árbevétele 600 millió forint, az átlagos létszám: 15 fő

Az árbevétel átlaga a megelőző két évben: (100 + 600) / 2 = 350 millió forint > 300 millió forint

Az átlagos foglalkoztatottak száma: (10 + 15) / 2 = 12,5 fő < 50 fő

A példában említett cég árbevételének az átlaga meghaladja a 300 millió forintot, ezért 2014. évtől a vállalkozás könyvvizsgálatra kötelezett.

Példa 2:

2012. évben a vállalkozás árbevétele 100 millió forint, az átlagos létszám: 10 fő

2013. évben a vállalkozás árbevétele 400 millió forint, az átlagos létszám: 15 fő

Az árbevétel átlaga a megelőző két évben: (100 + 400) / 2 = 250 millió forint < 300 millió forint

Az átlagos foglalkoztatottak száma: (10 + 15) / 2 = 12,5 fő < 50 fő

A példában említett cég árbevételének az átlaga nem haladja meg a 300 millió forintot, ezért 2014. évtől a vállalkozás nem kötelezett könyvvizsgálatra.

» Mi történik, ha a két év átlagában az árbevétel pontosan 300 millió forint?

A számviteli törvény mentesíti a vállalkozást a könyvvizsgálati kötelezettség alól, ha két év átlagában NEM haladja meg a 300 millió forintot, ezért ez a vállalkozás nem kötelezett könyvvizsgálatra.

» Mi történik, ha a vállalkozást két éven belül alapították?

Ilyen esetben a tört évek adatait évesíteni kell és ennek megfelelően kell vizsgálni a kötelezettséget. Tehát, ha a vállalkozást 2014-ben alapították, akkor akkor kötelezett könyvvizsgálatra, ha az évesített árbevétele meghaladja a 300 millió forintot, vagy az átlagosan foglalkoztatottak létszáma az 50 főt.

Példa 3:

A vállalkozást 2014. szeptember 1-én alapították. 2014. évben az árbevétele 150 millió forint.

Tehát a vállalkozás 4 hónap alatt ért el 150 millió forintot, ami azt jelenti, hogyha egész évben működött volna, akkor 150 / 4 x 12 = 450 > 300

Így a vállalkozásnak a 2014-es beszámolóját könyvvizsgálóval kell felülvizsgáltatnia.

Példa 4:

A vállalkozást 2013. szeptember 1-én alapították. 2013. évben az árbevétele 100 millió forint.

2014 évben az árbevétele 120 millió forint.

150 / 4 x 12 = 450 + 120 = 570 / 2 = 285 < 300

Ez a vállalkozás 2014-ben már nem kötelezett könyvvizsgálatra.

Felhívjuk a szíves figyelmét, hogy bizonyos jogszabályok egyes vállalkozások számára kötelezően előírhatják az éves/egyszerűsített éves beszámoló vagy más pénzügyi jelentések könyvvizsgálatát, mint pl. átalakulások vagyonmérlegei vagy pályázati támogatások stb.

Ezeket az eseteket jelen cikkünkben nem vizsgáltuk.


Ki választja meg a könyvvizsgálót?

A könyvvizsgálót minden esetben a vállalkozás legfőbb szerve jelöli ki. A kijelölés tulajdonosi döntés vagy határozat formájában a vállalkozás formájától függően taggyűlésen vagy közgyűlésen történik (legfőbb szerv).

A taggyűlési, közgyűlési határozat az új polgári törvénykönyv (ptk) előírásai alapján tartalmazza a könyvvizsgálóval kötendő szerződés feltételeit és díjazását, valamint felhatalmazza az ügyvezetést a szerződés megkötésére. Az új ptk szerint a szerződéskötésre 90 nap áll a felek rendelkezésére.

A könyvvizsgálóval kötendő szerződés feltételeit és díjazását az alábbi példában szemléltetett módon lehet szerepeltetni a határozatban:

A Tagok/Részvényesek a Társaság 2014. üzleti évre vonatkozó éves beszámolójának az elfogadásáig, de legkésőbb 2015. május 31. napjáig könyvvizsgálónak megválasztják a:

BPO-AUDIT Könyvvizsgáló és Vezetési Tanácsadó Kft.-t

(1146 Budapest, Zichy Géza u. 5. III. em. 1-2.; cégjegyzékszám: Cg.01-09-728938)

Magyar Könyvvizsgálói Kamarai nyilvántartási szám: 002331

A könyvvizsgáló társaság által kijelölt személyében felelős könyvvizsgáló: Miszori Ildikó

Magyar Könyvvizsgálói Kamarai tagszáma: 003327

A könyvvizsgáló díjazása: XXX forint + áfa / év


Ki választható könyvvizsgálónak?

Könyvvizsgálónak a Magyar Könyvvizsgálói Kamarában nyilvántartásba vett Könyvvizsgáló társaság vagy olyan természetes személy választható, aki tagja a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának. Abban az esetben, ha egy vállalkozás könyvvizsgáló társaságot választ könyvvizsgálónak, meg kell jelölni a könyvvizsgáltért személyében is felelős természetes személyt is, aki egyben tagja a Magyar Könyvvizsgálói Kamarának.

Egyes könyvvizsgálatoknál ezen túlmenően speciális minősítéssel rendelkező könyvvizsgálót kell választani, mint például a pénzintézetek, költségvetési szervek esetében.

Hol ellenőrizhető, hogy szerepel-e a Magyar Könyvvizsgálói Kamara nyilvántartásában egy könyvvizsgáló társaság, illetve hogy tagként szerepel-e egy természetes személy könyvvizsgáló?

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara oldalán adódik erre lehetőség.

Könyvvizsgáló társaságunkat a következő linken ellenőrizheti: http://www.mkvk.hu/tarsasag?id=2614

Kamarai tag könyvvizsgálóinkra kattintva megtekintheti tagságukat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara hivatalos oldalán:

Miszori Ildikó

Killik László


Vállalkozása könyvvizsgálatra kötelezett, vagy mégsem?

Keresse kollégáinkat bizalommal és mi térítés mentesen segítünk Önnek eldönteni, hogy a vállalkozása kötelezett-e a könyvvizsgálatra.

Továbbá, ha kötelezett, akkor abban, hogy mikortól és hogy milyen költségekkel jár egy könyvvizsgálat. 

Kapcsolat felvételhez kattintson ide.

Frissítés 2016.09.08. Aktuális cikkünk ebben a témában a legfrissebb jogszabályi változás alapján ezen a LINKen érhető el.
Ezt mondták rólunk

Több éves munkakapcsolat a BPO-val számomra egyenértékű a bizalom szóval, napi munkában, könyvvizsgálatkor, tanácsadás kérésekor

Bővebben


Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálhatja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Kérjük, olvassa el Süti Szabályzatunkat!