Átvilágítás – adó és pénzügyi

Átvilágítás (due diligence) célja a befektetői kockázatok mérséklése és a vállalkozásban rejlő további lehetőségek feltárása.

Az átvilágítás egyesülések és felvásárlások (M&A) világában ma már mindennapos szolgáltatásunkká vált. A befektető könyvvizsgálót bíz meg a kockázatok felmérésére, a céltársaság pénzügyi átvilágítására.

Az átvilágítás során meghatározásra kerülnek a kulcs kockázatok (key risk), valamint azon tényezők, amelyek esetlegesen meghiúsítják a befektetést (deal breaker).

átvilágítás
átvilágítás menete

Az átvilágítás menete (minta):

  1. Tervezés
  2. Helyszíni vizsgálat
  3. Státusz jelentés
  4. Feltárt kockázatok egyeztetése (meeting)
  5. Átvilágítási jelentés tervezete
  6. Átvilágítási jelentés véglegesítése

 

Az átvilágítás eredménye a jelentés

Az átvilágításaink eredményeiről elsősorban egy úgynevezett “red flag” riportot készítünk. Ebben a jelentésben azokra a kockázatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyet a befektetés során kezelni szükséges és, ami esetlegesen meghaladja a normál üzleti kockázatot. Ez a jelentés egyben egy iránymutatás is a céltársaságnak arra vonatkozóan, hogy milyen területeken szükséges fejleszteniük. Sok esetben a befektetéseknek ez az egyik elvárása is a céltársasággal szemben, hogy az abban szereplő kérdéseket, vagy még a befektetés előtt, vagy alatt oldják meg.

Kockázati tőkebefektetés és magántőke befektetés

Megbízásunkat leggyakrabban kockázati tőkebefektetőktől kapjuk, akik a kockázatok mérséklésére társbefektetőket, magántőke befektetőket vonnak be. A befektetők jellemzően javaslatot kérnek a céltársaságtól, hogy ki végezze az átvilágítást. Legjobb esetben a céltársaság olyan könyvvizsgálót javasol, akivel a befektető már dolgozott együtt, így kölcsönös a bizalom a könyvvizsgálóval szemben.

Startup és a kísérlet fejlesztés

A startupok egyik legnagyobb értéke nem minden esetben mutatható ki megfelelő módon a könyvelésben. A kísérleti fejlesztés számviteli és adózási kérdései sok esetben még a leggyakorlottabb adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak is komoly fejtörést okoznak, hiszen a startupok egy jelentős része vagy egy olyan üzleti modellt hoz létre, ami újdonságnak számít a piacon, vagy a termék/szolgáltatás fejlesztés tartalmaz valamilyen újdonságot. Tapasztalatunk és referenciáink ezen a területen sok esetben jelent előnyt, mind a befektetőnek, mind a céltársaságnak.

Átvilágítás + MGI Worldwide M&A Piactér

MGI Worldwide M&A PiactérMinket nem korlátoznak az országhatárok. Ha szeretne megjelenni akár eladóként, vagy vevőként egy globális M&A Piactéren mi a segítségére tudunk lenni. Nézzen szét, a lehetőségek között: https://forumma.mgiworld.com/