Workation élménybeszámoló – Barcelona

A workation kifejezés az angol work és vacation szavak összevonásával alakult ki, a szó önmagáért beszél: úgy is elutazhatunk vakációzni, hogy nem veszünk ki közben szabadságot.

Az MGI Worldwide Workation programja

Nemrég abban a szerencsében volt részem, hogy az elsők között próbálhattam ki nemzetközi hálózatunk, az MGI Worldwide „Workation” programját, melynek keretében Barcelonából, az ottani testvér irodánkból, az MGI Àmbit-tól dolgozhattam egy hétig.

A program előnyei

 Az MGI jóvoltából, ha egy tagjuk egy munkavállalója szívesen eltöltene pár napot egy másik országban, városban, és nincs lehetősége, kedve szabadságot kivenni, akkor sem kell lemondania a tervéről, megbeszélheti a szervezet helyi tagjával, hogy az biztosítson neki egy munkaállomást arra a pár napra az irodájában. Ez a program nemcsak alkalmat kínál szabadnap felhasználása nélkül utazni, világot látni, hanem egyben erősíti a nemzetközi szervezet tagjai közötti kapcsolatokat, és olyan tapasztalatokat szerezhetünk általa, melyeket mind szakmailag, mind emberileg hasznosítani tudunk a későbbiekben.

A barcelonai kaland kezdete

Egy jóbarátomat szerettem volna meglátogatni Barcelonában, még idén tavasszal, mivel később már nem biztos, hogy ott fog élni.  A számviteli területen dolgozók számára nem kell magyaráznom, hogy miért kihívás egy ilyen utazás az év ezen időszakában, ahogy ügyfeleink is bizonyára tudják, hogy ilyenkor feszített tempóban készülnek a beszámolók, ez a legsűrűbb szezon az évben.

Az első lépések

A tervemről azonban nem szerettem volna lemondani, hiszen mindig is vonzott ez a város, és ritkán akad az ember életében olyan alkalom, hogy kevésbé turistás módon fedezzen fel új helyeket.

Szerencsére mikor az irodában felvázoltam a tervemet, azonnal támogatásra találtam, kiderült, hogy az elsők között lehetek, akik kipróbálják a Workation programot. Írtunk egy levelet a helyi MGI tagnak, az MGI Àmbitnak, amelyre szinte azonnal megérkezett a válasz, miszerint szeretettel várnak. Ekkor ijedtem meg igazán, aki ismer, az tudja, hogy új, különösen külföldi közegben nem vagyok túl magabiztos. A kíváncsiság és a tudat, hogy örömmel várnak, azonban erőt adott, hogy belevágjak a nagy kalandba.

A fogadtatás

Szombaton érkeztem a városba, így volt két napom nézelődni, akklimatizálódni a nagy nap előtt. Hétfőn reggel különös érzés volt a spanyol tömeggel munkába menni, ekkor még volt bennem nem kevés drukk, hogy mi vár rám, hogyan fogadnak. Az irodába érkezve a cég vezetője fogadott, bemutatott minden kollegának, és egy külön tárgyalóba vezetett, amelyet előkészítettek már számomra. Minden technikai, infrastrukturális segítséget megkaptam, itthonról csak a laptopot kellett vinnem, és ugyanúgy tudtam dolgozni, mintha a pesti irodában ülnék. Nagyon jó érzés volt belegondolni, hogy közel 2000 kilométerről dolgozom, és ebből senki nem érez semmit, minden úgy működik, mint otthon. A spanyol kollégák barátságosak, érdeklődőek voltak, többször odajöttek beszélgetni, vagy csak meggyőződni róla, hogy minden rendben van. Nem mondhatom, hogy nem voltak kisebb nyelvi akadályok, hisz mindannyiunknak tanult nyelv az angol, a kölcsönös szándék azonban ezeket mindig át tudta hidalni.

A munka és a kultúra találkozása

A hét folyamán többször együtt mentünk el ebédelni, ami remek alkalomnak bizonyult szakmai beszélgetéseket folytatni. Megbeszéltük, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a két cég munkaköreiben, feladataiban, az országok, hatóságok működésében, a határidőkben. Szóba került többször is az MGI Talent Meeting, mely egy olyan rendezvénye a nemzetközi szervezetnek, ahol több ország fiatal kollégái tudnak ismerkedni, tapasztalatokat cserélni. Jó volt a saját bőrünkön érezni, hogy az MGI szervezete összeköt minket, így nem vadidegenek vagyunk egymásnak, hanem távoli kollégák, akik most találkoznak először.

Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem a Workation programban, és remélem, hogy lesz még alkalmam rá a jövőben. Minden kollégámat csak buzdítani tudom, hogy vágjon bele egy ilyen utazásba, hatalmas élmény, amelytől szakmailag és emberileg is gazdagabbá, magabiztosabbá válhatunk, új ismerősöket szerezhetünk, és a meglátogatott várost is egészen más dimenzióban fedezhetjük fel, mint egy nyaralás során.

 

Az általunk kínált programok, mint amilyen a Workation is, különleges platformot biztosítanak a fiatal tehetségek számára, hogy fejlődhessenek, tapasztalatokat szerezzenek és szakmai kapcsolatokat építsenek ki nemzetközi szinten. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatni tudjuk munkatársaink szakmai és személyes fejlődését, és arra ösztönözni őket, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból, felfedezzék a világot, miközben karrierjük tovább épül. Az ilyen típusú kezdeményezések révén nemcsak az egyéni fejlődést támogatjuk, hanem erősítjük a MGI nemzetközi közösségét is, összehozva a világ különböző részeiről származó tehetségeket.