A kettős adóztatást elkerülő egyezmények: Magyarország 2024-es áttekintése

2024-ben Magyarország számos országgal fenntartja a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezményeket, biztosítva ezzel a nemzetközi üzleti és személyes jövedelmek hatékony adókezelését. Azonban különös figyelmet érdemelnek azok a változások és kivételek, amelyek kihatnak az egyezmények alkalmazására.

Kiemelendő, hogy az Orosz Föderáció 2023. augusztus 8-án egyoldalúan felfüggesztette az egyezmény bizonyos cikkeinek alkalmazását, így az orosz és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmek és vagyon adóztatása tekintetében Oroszország a saját belső szabályait alkalmazza. Magyarország viszont továbbra is betartja az egyezmény rendelkezéseit, amíg ellentétes döntés nem születik. Továbbá, a USA-val kötött egyezmény aláírása ellenére a partnerállam nem ratifikálta azt, ezért nem alkalmazható.

Magyarország 2024-ben érvényes egyezményt tart fenn a következő országokkal:

Albánia, Andorrai Hercegség, Ausztrália, Ausztria (hagyaték, öröklés és általános), Azerbajdzsán, Bahrein, Belgium, Belorusszia, Bosznia és Hercegovina, Brazília, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Afrika, Egyiptom, Észtország (beleértve a módosító jegyzéket is), Egyesült Arab Emirátusok, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Georgia, Görögország, Hollandia, Hongkong, Horvátország, India, Indonézia, Irak, Irán, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada (beleértve a módosító jegyzőkönyvet is), Katar, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Koreai Köztársaság, Koszovó, Kuvait (beleértve a módosító jegyzőkönyvet is), Lengyelország (öröklés, általános és a módosító jegyzőkönyv), Lettország (beleértve a módosító jegyzéket is), Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Malajzia, Málta, Marokkó, Mexikó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Örményország, Pakisztán (beleértve a módosító jegyzőkönyvet is), Portugália, Románia (öröklés és általános), San Marino, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország (öröklés és általános), Tajpej, Thaiföld, Törökország, Tunézia, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Üzbegisztán (beleértve a módosító jegyzőkönyvet is), Vietnám.

Ez a széles körű egyezményhálózat biztosítja, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások elkerülhessék a kettős adóztatást, ami elősegíti a kereskedelmi és befektetési döntések egyszerűsítését, valamint a pénzügyi tervezés hatékonyságának növelését.

 Kulcsfontosságú figyelmeztetések

Orosz Föderáció: Az egyezmény egyes cikkeinek felfüggesztése jelentősen befolyásolhatja az orosz-magyar ügyletekből származó jövedelmek adóztatását. Ajánlott az érintett feleknek különös figyelmet fordítaniuk az orosz belső szabályozásokra és azok változásaira.

USA: Mivel az USA nem ratifikálta az egyezményt, a kettős adóztatás elkerülése ebben az esetben nem garantált. Ez különösen fontos azon magyar és amerikai állampolgárok számára, akik a két ország közötti jövedelemszerzés során adókötelezettségekkel szembesülnek.

 Záró megjegyzések

Magyarország kiterjedt egyezményhálózata a kettős adóztatás elkerülése terén lehetővé teszi az adózók számára, hogy hatékonyabban adózzanak a globális jövedelmeik után. A változások és különleges esetek, mint például az Orosz Föderáció és az USA, rávilágítanak az adóügyek bonyolultságára és a folyamatos tájékozódás fontosságára. Az egyezmények alapos ismerete elengedhetetlen a jogbiztonság és az adótervezés szempontjából.