Változás a beszámolók közzétételével kapcsolatban

Beszámoló közzétételére, illetve letétbe helyezésére már csak az a személy jogosult, aki regisztrált a Cégkapura. Minden cégnek ellenőriznie szükséges, hogy a cégkapu regisztrációja sikeres volt-e, az adott cégkapumegbízott neve alatt szerepel-e a cég.

Előzmény

2016. december 1-től – a beszámolási időszaktól függetlenül – már csak az Online Beszámoló- és Űrlapkitöltő Rendszeren (OBR) keresztül van lehetősége a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak a számviteli beszámolójuk közzétételére és letétbehelyezésére.
A beszámoló közzétételének elmulasztása súlyos adó- és cégjogi következményekkel jár. A NAV mulasztási bírságot szab ki, később pedig az adóhatóság jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.
A beszámoló beküldésére szolgáló Online Beszámoló- és Űrlapkitöltő Rendszer (OBR) a https://e-beszamolo.im.gov.hu/ebekuldes/ oldalon érhető el, melynek használatához ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkezni.

A beszámoló feltöltésének határideje:

  • éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló esetén: a mérlegforduló napját követő 5. hónap utolsó napja (a naptári évvel megegyező üzleti évet választó cégeknél május 31.)
  • összevont (konszolidált) éves beszámoló esetén a mérlegforduló napját követő 6. hónap utolsó napja

Miért van szükség a Cégkapu-értesítések rendszeres monitorozására?

Érdemes a Cégkapun keresztül érkező értesítéseket rendszeresen monitorozni, mivel a hivatalok és intézmények a cégkapu-címre érkezett e-mail küldeményekről ugyanúgy vélelmezik a hivatalos kézbesítés megtörténtét, mint postai küldemények esetén.

Korábbi cikkünk Cégkapu témában: Cégkapu a gyakorlatban