ESG-törvény: miért kulcsfontosságú a korai felkészülés a magyar vállalkozások számára?

A 2024. január 1-jétől életbe lépő új magyar ESG-törvény jelentős változásokat hoz a hazai vállalatok számára. Ez a törvény a vállalati fenntarthatóság legfontosabb szabályozása, amely a környezeti (E), társadalmi (S) és vállalatvezetési (G) irányelveket helyezi előtérbe. A törvény az Európai Unió CSRD rendeletéhez igazodva szigorú jelentéstételi követelményeket állít fel, különösen a nagyvállalatok számára.

A törvény hatálya és következményei

A jogszabály értelmében 2024-től minden olyan vállalat, amely 500 fő feletti foglalkoztatottságot, több mint 10 milliárd forint mérlegfőösszeget és legalább 20 milliárd forint árbevételt produkál, köteles ESG jelentést készíteni. Ez a kötelezettség elsősorban a tőzsdén jegyzett vagy pénzügyi szektorban működő vállalatokra terjed ki, de közvetett hatással van a kisebb középvállalkozásokra is, mint pl. a beszállítók.

Az ESG-törvény indirekt hatásai

Az új szabályozás következtében a nagyvállalatoknak nem csak a saját, hanem a beszállítóik környezeti teljesítményét is monitorozniuk kell. Ez magában foglalja a szén-dioxid kibocsátás, valamint egyéb környezeti és társadalmi hatások mérését is. Ez a folyamat időigényes és összetett, ám elengedhetetlen a versenyképesség megőrzése érdekében. A késedelem vagy a nem megfelelő intézkedések komoly piaci hátrányokhoz vezethetnek.

A korai felkészülés előnyei

A vállalatok, amelyek proaktívan alkalmazkodnak az ESG előírásokhoz, nemcsak megfelelnek a jogszabályi elvárásoknak, hanem számos további előnyt is élvezhetnek. Ezek közé tartozik a kedvezőbb banki finanszírozási lehetőségek, a költségek optimalizálása, valamint a vonzóbb munkáltatói kép, ami kiemelten fontos a Z-generáció számára.

Partneri együttműködés: ESG tanácsadót keresünk

Cégünk aktívan keres olyan megbízható partnercégeket, akik az ESG előírásoknak való megfeleléssel kapcsolatban szakértői tanácsot tudnak nyújtani. Célunk, hogy kiváló minőségű, személyre szabott tanácsadói szolgáltatást biztosítsunk ügyfeleink számára, segítve őket az ESG követelmények integrálásában és a fenntartható üzleti gyakorlatok kialakításában.

 

Címkék: