Külföldi sporteseményre szóló belépő juttatása – Adómentesség 2024

A 2024-es adóévtől kezdődően a munkáltatók és kifizetők adómentesen juttathatnak belépőjegyet vagy bérletet dolgozóiknak, üzleti partnereiknek külföldön megrendezett sporteseményekre, feltéve, hogy ezek az események a Sporttörvény hatálya alá tartoznak. Ez a kedvezmény érvényes akár a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseire, akár a párizsi Olimpia eseményeire, és legfeljebb a minimálbér összegéig, azaz 266 800 forintig terjedhet.

Az adómentesség feltételei között szerepel, hogy a belépőjegy magyar klubcsapat vagy nemzeti válogatott külföldön rendezett mérkőzésére, vagy Magyarországon szervezett, kizárólag külföldi résztvevőkkel megvalósuló eseményre szóljon. Fontos, hogy a juttatásnak ingyenesen vagy kedvezményesen kell történnie, a belépőjegyet vagy bérletet a munkáltató vagy kifizető vásárolja meg, és erről nevére kiállított számlával rendelkezik.

Az egyre elterjedtebb digitális, QR-kóddal értékesített jegyek esetében is adómentes lehet a juttatás, ha a számlát a munkáltató vagy kifizető nevére állítják ki. Amennyiben a digitális belépők megvásárlásáról csak a magánszemély nevére állítható ki számla, és a munkáltató megtéríti a jegy árát, az összeg adóköteles jövedelemként kerül elszámolásra.

Ez a szabályozás különösen időszerű és releváns a párizsi Olimpia és a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság éve kapcsán.