Személyi adókedvezmény – kinek jár, hogyan igényelhető?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adózó a listán szereplő betegség (diagnosztizált) kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-nak megfelelő összeg (személyi kedvezmény) igénylésére jogosult.

Változások: emelkedett összeg mellett a lista is bővült

Idén január 1-től – a minimálbér emelésének következtében – a havi érvényesíthető adókedvezmény 7 450 Ft-ra nőtt, amely éves szinten 89 400 Ft adókedvezményt jelent.
Tavalyhoz képest bővült a Kormányrendelet mellékletében szereplő betegségek köre, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. Ráadásul a kedvezmény visszamenőlegesen is érvényesíthető ezen betegségek esetében. Erre bővebben visszatérünk még lejjebb.

Hogyan érvényesíthető az adókedvezmény?

1. lépés: nézze végig a listán szereplő több mint 700 betegséget (Kormányrendelet lista), és ellenőrizze, hogy a fennálló betegsége alapján jogosult-e erre a személyi kedvezményre.
Ahogy már említettük, ez az adókedvezmény nem csak a most kialakult betegségekre igényelhető, hanem abban az esetben is, ha:

  • az állapot orvosi igazolás alapján fennáll, de az adózó eddig nem igényelte a kedvezményt. Ebben az esetben visszamenőleg a szakorvosi igazoláson szerepelő dátumtól, de maximum az 5 éves általános elévülési időn belül jár az adókedvezmény.
  • az újonnan bekerült betegségek után is érvényesíthető az adókedvezmény visszamenőlegesen az 5 éves általános elévülési időn belül, ha a betegséget már az előző években diagnosztizálták.

Hogyan érvényesíthető a kedvezmény?

2. lépés: az orvosi igazolás/határozat beszerzése a fennálló betegségről. Ugyanis csak ennek megléte mellett indítható el az igénylés.

A fogyatékosság minősítése háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál kezdeményezhető. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki. Az igazoláson a betegség/fogyatékos állapot kezdő időpontja szerepel, valamint, hogy az állapot végleges minősítésű, vagy a későbbiekben további felülvizsgálatra kötelezett-e a magánszemély. Végleges fogyatékosság megállapításáról szóló igazolás alapján minden évben érvényesíthető az adókedvezmény.

Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az  elévülési idő végéig meg kell őrizni, mert egy esetleges adóellenőrzéskor a kedvezményre jogosultság ezzel igazolható.

3. lépés: Kedvezmény igénylése. Igazolással és adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélyek az alábbi módokon igényelhetik a személyi adókedvezményt:

  • évközben – a kifizető felé tett adóelőleg-nyilatkozattal havonta érvényesíti a jövedelméből
  • a magánszemély utólag egy összegben, a tárgyévet követő év május 20-ig az éves személyi jövedelemadó bevallásában is érvényesíti.

 

Visszamenőleges érvényesítés

Abban az esetben, ha valaki az adóév, esetleg több adóév elteltével szeretné visszamenőlegesen érvényesíteni a kedvezményt, neki az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével érvényesíthető a személyi kedvezmény az igazoláson szereplő kezdő naptól, de maximum az 5 éves elévülési időn belül.

Tehát, ha a betegséget az elmúlt években diagnosztizálták, akkor utólag a korábbi évek (2013-2017) adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatóak. 2018-ra pedig a 2019. május 20-ig benyújtandó adóbevallásban érvényesíthető a kedvezmény.

Nézzük meg a visszamenőleges összegeket:

ÉvSzemélyi kedvezmény havi összegeSzemélyi kedvezmény éves összege
20134.900 Ft58.800 Ft
20145.075 Ft60.900 Ft
20155.250 Ft63.000 Ft
20165.550 Ft66.600 Ft
20176.375 Ft76.500 Ft
20186.900 Ft82.800 Ft

 

A személyi kedvezmény igénybevételének feltételei

  • A magánszemélynek már az igénybevétel időpontjában tulajdonában kell, legyen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolása, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozata.
  • A személyi kedvezmény igénybevételére jogosult magánszemélynek legyen adóköteles jövedelme az igénylés időszakában.
  • Ha valaki adóköteles jövedelemmel nem rendelkezik, hanem csak például nyugdíjban, családi pótlékban, más nem adóköteles társadalombiztosítási ellátásban, adómentes önkormányzati segélyben részesül, akkor a kedvezményt nem tudja érvényesíteni.
  • A kedvezmény egyszeresen érvényesíthető, azaz több kedvezményre jogosító betegség esetén is csak egyszeresen jár, és kizárólag az összevonandó jövedelmek utáni személyi jövedelemadóból. Azaz nem érvényesíthető az elkülönítetten adóköteles jövedelmek (ingatlanértékesítés, tőkejövedelmek, átalányadó stb.) összegéből.
  • A kedvezmény kizárólag saját jogon érvényesíthető, azaz fogyatékos hozzátartozó után ezt a kedvezményt nem lehet igénybe venni, akkor sem, ha a hozzátartozónak nincs a kedvezmény érvényesítésére jogosító jövedelme és személyi jövedelemadója. Ebből következik, hogy a kedvezmény érvényesítésének joga másnak például szülőnek, házastársnak át nem adhat.