Várható módosítások az áfa törvényben 2015.

Várható módosítások az áfa törvényben

Az általános forgalmi adóztatás területére vonatkozó módosítások hátterében az áfacsalások visszaszorítása áll a fókuszban, de az áfát érintő egyéb módosításokat is érdemes végignézni.


Változik a tételes áfa bevallás kötelezettsége, ennek megfelelően az áfabevallás tételes adatszolgáltatási határértéke a korábbi 2 millió forintról 1 millió forintra csökken. Az adminisztrációs terhek csökkentése szempontjából fontos lehet, hogy a javaslat szerint az adózó választására bízza, hogy nem csak az 1 millió forintos értékhatárba eső számlák esetében él a tételes bevallási kötelezettségével, hanem kiterjeszti azt a teljes számlaállományra, ami azt jelenti, hogy ebben az esetében nem kell foglalkozni az értékhatárba tartozó számlák figyelésével.

A jogosulatlan áfa-visszaigénylések megelőzése érdekében az eddigi negyedéves bevallási gyakoriság helyett havi áfa bevallási kötelezettséget ír elő az újonnan alakult vállalkozások számára, továbbá 50 millió forint árbevétel felett megszűnik az éves áfabevallás lehetősége, helyette negyedéves bevallást kell beadni.

Az áfa csalások tekintetében, hatásos visszaszorító eszköz lehet a jövőre bevezetésre kerülő elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKAER). A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, annak érdekében, hogy az országban ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az Adóhivatalnak. Részletszabályok még nincsenek, de a bejelentés elmulasztásának jogkövetkezménye olvasható a törvényjavaslatban, mely szerint a közúti fuvarozással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztásának következtében a be nem jelentett termék igazolatlan eredetűnek minősül, az adóhatóság a be nem jelentett áru értékének 40%-ig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Lesz áfacsökkenés is. Január 1-jétől 27%-ról 5%-ra csökken a nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) értékesítésére alkalmazandó áfa kulcs. Nem a bolti árat terhelő áfá-t jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetett áfát.

Újra porondon az időszakos elszámolás teljesítési időpontjának módosítása. Az elképzelés továbbra is az, hogy főszabály szerint a teljesítési időpont az elszámolási időszak utolsó napja lenne. Az új rendelkezések szakaszosan lépnének hatályba. A könyvviteli, könyvvizsgálati, adótanácsadási szolgáltatások esetén az új szabályozást 2015. június 30-át követően kezdődő időszakokra kellene alkalmazni, minden egyéb időszakos elszámolású ügyletnél pedig 2015. december 31-ét követő időpont.

Áfamentessé válhatnak a haditechnikai eszközök és szolgáltatások beszerzése, még a portfólió-kezelési szolgáltatás kikerülne az adómentesség alól.