Milyen változásokat hoz a 2019-es nyári adócsomag?

Szochot érintő változások

2019. július 1-től 2 százalékponttal 19,5%-ról 17,5 %-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. Foglalkoztató esetén a szociális hozzájárulás mértékének csökkenése érinti az összevont jövedelmek után fizetendő közterheket. 2019. július 1. után kifizetett osztalékot terhelő szocho  2 %-kal kevesebb lesz. A minimálbér 24-szeresét elérő szja alap esetén a jövőben sem kell szocho-t fizetni. Jó hír a katásoknak, a szocho csökkentésével a főállású kisadózók ellátási alapja nő. Erről bővebben >>

KIVA (Kisvállalati adó) változás

A törvény értelmében 2020. január 1-jétől a kisvállalati adó és adóelőleg mértéke 12 %-ra csökken az eddigi 13 %-ról. Mivel a KIVA több adónemet is kivált, köztük a szociális hozzájárulási adót is, így ez utóbbi csökkentése indokolja a változtatást. A KIVA választásának, alkalmazásának feltételeiben nem történt módosítás.
EKHO-t érintő változások

A szocho csökkentéssel összefüggésben módosult a kifizető által fizetendő EKHO mértéke is 2019. július 1-től: 19,5%-ról 17,5%-ra csökken.
Annak érdekében, hogy a nemzetközi sportszövetségek számára Magyarország olyan vonzó célponttá váljon, ahová érdemes ilyen szervezeteknek letelepedniük, a javaslat olyan adózási szabályokat vezet be, hogy az alacsony adók Magyarországra vonzhatnak számos nemzetközi sportszervezetet is. A magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek ugyanis a munkavállalóik után mindössze 15 % adót (ekhót) kell fizetniük, illetve a sportdiplomácia körébe sorolható juttatásaik adómentesek lesznek. A T/6351. törvényjavaslat szerint 2020. január 1-től lehetne alkalmazni a fenti kedvező adómértéket.

Négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége

Kihirdetésre került, hogy 2020. január 1-jétől a négy vagy többgyermekes anyák minden más kedvezményt megelőzően az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik többségét a jogosultsági időszak alatt adóalap-csökkentő kedvezményként érvényesíthetik. Arról, hogy pontosan ki és milyen időszakra veheti igénybe a kedvezményt bővebben itt olvashat >>
Nagyszülői gyed

A részletes vita-szakaszban lévő T/6191. törvényjavaslat tartalmazza a 2020. január 1-től alkalmazható nagyszülő gyedet. Ez alapján  a nagyszülői gyedet 2020. január 1-től lehet kérni, és legfeljebb két évig, ikreknél pedig három évig folyósítják. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha viszont több különböző várandóságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet.
Ki élhet a lehetőséggel és mik a kritériumok, ebben a cikkünkben részletesen bemutatjuk >>

Egészségügyi szolgáltatási járulék új összege

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 Ft (napi 250 Ft) helyett havi 7710 Ft (napi 257 Ft) összegre nő.

Innovációs járulékot érintő változás

A törvénymódosítás szerint már 2019-ben megszűnik a december 20-i adóelőleg kiegészítési kötelezettség. Eszerint elegendő lesz az előlegek és az éves adó különbözetét az adóbevalláskor megfizetni, nem kell az adóév vége előtt „megtippelni” az adót.

Energiaellátók jövedelemadóját érintő változások

Itt is megszűnik a december 20-i adóelőleg feltöltési kötelezettség, szintén már a 2019-es adóévben.

Reklámadót érintő változások

A reklámadó kulcsa már 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig ideiglenesen 0 %-ra csökken. A 2019. július 1-jét magában foglaló adóévben így a megállapított adóelőleg felét kell csak megfizetni.
A fenti időszakban a reklámadó alanya mentesül a nyilatkozattételi kötelezettsége alól, így a reklám közzétételéről szóló számla befogadója, azaz a reklám megrendelője is mentesül a bevallási kötelezettség alól, akkor is, ha nem kap nyilatkozatot.