SZJA 2019 – Legfontosabb tudnivalók a 2019-as évre vonatkozóan

Magánszemélyek 2020-ban is két lehetőség közül választhatnak a személyi jövedelemadó-bevallásának elkészítésekor:

  1. NAV szja-bevallási tervezet elfogadása, módosítása
  2. Önadózás (19SZJA bevallás)

A Nemezti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2020. évben minden magánszemélynek készít szja-bevallás-tervezetet, melyet a munkáltatók, kifizetők által benyújtott adatszolgáltatások és a rendelkezésre álló adatok alapján állít össze.

Fontos azonban, hogy az adózó magánszemélyeknek az adott tevékenységből származó jövedelemmel, illetve az adóhatósági nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal ki kell egészíteniük a tervezetet a beküldés előtt.

A NAV tervezetről bővebben itt olvashat >>

2019-es szja bevallás teljesítésének lehetőségei

  1. A NAV SZJA oldalán  (www.nav.gov.hu/szja/szja) az SZJA ikonra kattintva van lehetőség letölteni, kiegészíteni, módosítani illetve elfogadni az szja bevallását. Ezt számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is megteheti.
  2. ÁNYK Általános Nyomtatványkitöltő Programban a 19SZJA nyomtatvány kitöltésével, amely beküldhető ügyfélkapun keresztül vagy kinyomtatva, aláírva postai úton is. A papíralapú bevallás aláírás nélkül érvénytelen.
  3. Papír alapú bevallás kitöltésével. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV eSZJA oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat. A papíralapú bevallás aláírás nélkül érvénytelen.

Ki nem választhatja az adóhatósági adó megállapítást, vagyis kinek kötelező az önadózást/önbevallást választania?

  • aki az adóévben csak olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, amellyel összefüggésben kifizetőt adatszolgáltatási kötelezettség nem terhel
  • a bevételt nem kifizetőtől szerezte
  • ügyfélkapuval nem rendelkező adózók, akik a NAV szja-tervezetét módosítani, kiegészíteni szeretnék, de se postai úton, se személyesen nem igénylik a NAV-tól a tervezet elküldését
  • az áfa fizetésre kötelezett magánszemélynek, az eva-alanyoknak, a kisadózónak (kata), a mezőgazdasági őstermelőnek és az egyéni vállalkozónak, melyhez felhasználhatják adóbevallás tervezetük adatait.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fentiekben felsorolt magánszemélyek, amennyiben 2020. május 20. napjáig az adóbevallás tervezetet az online felületen nem fogadják el, nem javítják és nem küldik be, vagy a bevallási kötelezettségét más módon nem teljesítik, akkor nem lesz 2019. évre érvényes személyijövedelemadó-bevallásuk.

2017-től az szja-bevallás benyújtása a munkavállaló, magánszemély felelőssége, a munkáltató az szja bevallást nem készítheti el, nekik a kifizetett jövedelmekről és levont adókról, járulékokról, egészségügyi hozzájárulásról (19M30 és a járulék igazolás) nyomtatványt kötelességük eljuttatni a munkavállalóhoz, idén ennek a határideje 2020. január 31.. Érdemes időben felhívni a munkavállalók figyelmét, hogy vagy saját maguknak kell, hogy elkészítsék a bevallást (önadózás), vagy a NAV által felkínált tervezetet kell, hogy elfogadják, módosítsák.

Az szja-bevallással kapcsolatos legfontosabb határidők

2020. január 31-ig Kifizető/Munkáltató átadja a 19M30 igazolásokat
2020. február 17-ig Az Önkéntes Pénztárszolgáltatóktól a kedvezményre jogosító igazolások megérkezési határideje
2020. március 15-től Az ügyfélkapu regisztráltaknak elérhető az szja tervezete
2020. április 15-ig Eddig kérhetik az ügyfélkapuval nem rendelkezők postai úton az szja tervezetét – időpont változás!
2020. május 20-ig Az szja bevallás benyújtásának/a tervezet elfogadásának/módosításának határideje
2020. május 20-ig 1+1 % rendelkezésének benyújtásának határideje
2020. május 20-ig Az szja hátralék befizetése a NAV felé

2025. december 31-ig meg kell őrizni az adóbevallást, illetve minden olyan okmányt, igazolást és egyéb bizonylatot, amelyet a kitöltéshez, az adóbevallási tervezet javításához, kiegészítéséhez felhasznált. A bevalláshoz használt igazolásokat és a további bizonylatokat nem kell a bevalláshoz csatolnia.

Az önadózás módjáról, az önbevallásról itt tájékozódhat bővebben >>

Így tudja felajánlani a személyi jövedelem adójának 1 %-ait>>

A NAV szja-tervezetéről bővebben, amit javasolt minden esetben átnézni, itt olvashat >>