Megérkezett a javaslatcsomag az adótörvények 2021-es módosítására

Figyelem, jelen összeállítás a tervezetről szól, az elfogadott törvény ettől eltérhet, ezért érdemes figyelemmel kísérni a módosításokat.

Személyi jövedelemadó – szja:

A személyi kedvezmények igénybevételének rendszere alakul át. Az egyes meghatározott betegségek után járó személyi kedvezményt a családi adókedvezmény mintájára az adóalapból lehet majd 2021-től érvényesíteni.

Társasági adó – tao:

A fejlesztési tartalék 10 Mrd forintos felső határának az eltörlésére tett javaslatot a Pénzügyminisztérium.

Kisvállalati adó – kiva:

A kiva-választás korlátját jelentő értékhatár 3 Mrd forintra, és ezzel együtt az adóalanyiság megszűnésének határa 6 Mrd forintra emelkedik.

Általános forgalmi adó – áfa:

A javaslat középpontjában az eÁFA, azaz az adóhatóság által összeállításra kerülő áfabevallás áll. Az áfabevallás adóhatóság általi elkészítése ugyanakkor eltér a már megismert eSzJA-tól, azaz az adóhatóság általt elkészített személyijövedelemadó-bevallástól. A tervezet szerint az adózóknak a levonható adóról számlánként kell dönteniük, és a tervezet csak az aktív közreműködés után fog bevallásnak minősülni. Az eSzJA-ban megszokhattuk, hogy a passzív közreműködés is bevallást eredményezhet.

Az áfatörvényben az e-kereskedelmet érintő szabályok tervezett változásai, amelyeket a közösségi szabályokkal való harmonizáció jegyében is meg kell tenni, 2021. július 1-től alkalmazandók:

  • közösségen belüli távértékesítés szabályainak változása,
  • kisértékű import küldemények áfamentességének eltörlése,
  • az elektronikus kereskedelmet elősegítő elektronikus platformok adófizetésre kötelezetté tétele,
  • valamint nyilvántartási kötelezettségük előírása, és az egyablakos rendszer adaptálása az új típusú adófizetési kötelezettségek teljesítéséhez.

Jövőre a nem áfaalanynak minősülő vevő esetében is alkalmazható a behajthatatlan követelések után érvényesíthető utólagos adóalapkorrekció.

Iparűzési adó – ipa:

A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet jövőre már nem terheli az ideiglenes iparűzési adó. Mindez valóban jelentős adminisztráció-csökkentésnek minősülhet az építőipari vállalkozások számára és jelentős bevételkiesést is jelent majd az önkormányzatoknak.

A több telephellyel rendelkező vállalkozásoknak 2021-től nem kell külön-külön minden önkormányzat felé bevallást teljesíteniük, elegendő lesz egy bevallást benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Olvasson tovább: