Nem kell átállítani a számlázó programokat

Nem kell átállítani a számlázó programokat július 1-től

A 2013. november 18-án elfogadott módosítási javaslat értelmében 2014. július 1-től az időszakos elszámolás alá eső ügyleteknél a teljesítés időpontja a fizetési határidő helyett az elszámolási időszak utolsó napja lenne (lásd korábbi hírünket itt). A most elfogadott törvénymódosítás értelmében azonban visszaállítják a 2013. december 31-i állapotot.  Mindez azt jelenti, hogy az elszámolási időszakos ügyletek teljesítési időpontja változatlanul az ellenérték megtérítésének az esedékessége lesz.

Egyik szemünk sír, a másik nevet

Örülünk, mert a módosítás értelmében azoknak a vállalkozásoknak, melyeknek a bevételük ilyen elszámolási időszakos ügyletekből keletkezik, nem kell júliusban „dupla” áfát fizetniük. Sírunk, mert az áfateljesítési időpontok és a tényleges teljesítési időpontok változatlanul el fognak térni egymástól, ami nem könnyíti az adminisztrációs terheket.

Nem járt jól, aki felkészült

A most eltörölt módosítás egyik fő indoka az volt, hogy indokolatlanul nagy adminisztrációs terhet jelentene a vállalkozásoknak az átállás. A valóság viszont az, hogy az átállásra már minden jogkövető vállalkozás felkészült, így ez a jogszabályi csiki-csuki összességében sok-sok millió forintjába fáj a magyar vállalkozásoknak.

A módosítás jelenleg  a köztársasági elnök aláírására vár.