Ötmillió forint adóelengedés kérelemre

Az adóigazgatási szabályok módosításával újabb kedvezmények kerültek bevezetésre a 2020.04.21-én megjelent Magyar Közlönyben megjelentek szerint.
A kedvezmények egy része halasztásról, részletfizetésről szól, de az új kedvezmények talán legizgalmasabb eleme az adó kérelemre történő mérséklése, azaz az adóelengedés.

Egy alkalommal 6 havi pótlékmentes halasztást vagy legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet az adóhatóság. A kérelem elbírálásának 15 nap az ügyintézési határideje, az eljárás illetékmentes.

A kérelem pozitív elbírálásának a feltétele, hogy a kérelmező valamilyen módon igazolja vagy valószínűsítse, hogy a fizetési nehézsége a vészhelyzetre vezethető vissza. Várhatóan annál nagyobb a valószínűsége a kedvező döntésnek, minél erősebb bizonyítékkal tudja az adózó igazolni az összefüggést a koronavírus miatt kialakult járvány következményei és bevételeinek az elmaradása között.

Pl. ha egy sportrendezvény-szervező a rendezvények tiltása miatt nem tudja megtartani az előre megtervezett rendezvényét és emiatt vissza kell fizetnie a korábban befizetett díjakat, akkor jó eséllyel kérhet adófizetésére hat havi halasztást vagy tizenkét havi részletfizetést. A kedvezményt a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig lehet kérelmezni.

Ezzel a kedvezménnyel nem csökken az adó mértéke, csak a fizetési időpontokat lehet elhalasztani, vagy az adót részletekben megfizetni. De végül meg kell fizetni.

A másik kedvezmény viszont csökkenti a befizetendő adó mértékét, ez az adóelengedés. A rendelkezés szerint egy alkalommal az adótartozást húsz százalékkal, de legfeljebb ötmillió forinttal lehet csökkenteni, ha a részletfizetés/halasztás szabályaihoz hasonlóan tudja igazolni az adózó, hogy a vészhelyzettel összefüggésben fizetési nehézségei keletkeztek. A fennmaradó 80% adóra további kedvezményt már nem lehet igénybe venni, tehát ez a kedvezmény nem kombinálható a részletfizetéssel vagy az adóhalasztással. További fontos tudnivaló, hogy csak egy adónem tekintetében kérhető a mérséklés, tehát nem lehet összevonni az áfa-, társaságiadó- vagy szociálishozzájárulási-adó-tartozásokat. Választani kell egyet. Erről is illetékmentesen és tizenöt napon belül dönt az adóhivatal. Ezt a kedvezményt is a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig lehet kérelmezni.

Az előző példát folytatva a sportrendezvény-szervező kérheti a 25 millió forintos áfafizetési kötelezettségének a mérséklését 20 millió forintra.
Értelmezésünk szerint az az eset nincs kizárva, hogy az adózó az egyik adótartozására részletfizetést vagy halasztást, míg egy másik adónem tartozására adómérséklést kérjen.

A példánál maradva, ha a sportrendezvény-szervező nagyon nagy bajban lenne, akkor kérheti az áfafizetés mérséklését 25 millió forintról 20 millió forintra, valamint az 5 millió forint fizetendő kisvállalati adójának a tizenkét havi részletfizetését.

A kedvezmények igénybevétele előtt elengedhetetlen, hogy konzultáljon a könyvelőjével vagy az adótanácsadójával és közösen hozzák meg a döntést a kérelem benyújtásáról, valamint annak tartalmáról.

Segítségére lehetünk valamiben?