EKÁER módosítás folyamatban

EKÁER módosítás folyamatban

Az EKÁER rendszer március 1-től már élesben működik, szankcionálható, és még folyamatban van egy rendelettervezet a módosításokra, ami nem kevés új változtatást tartalmaz.

Az EKÁER rendszer rendelettervezetet február 19-től tették közzé, amit bárki véleményezhet február 26-ig; a tervezetet várhatóan február 27-én kihirdetésre kerül és március 1-től már alkalmazni kell.

A fenti dátumokból látszik, hogy a felkészülésre most sem hagytak sok időt.

A rendelet a következő linken érhető el: EKÁER Rendelet tervezet


Míg eddig az Adózás rendjéről szóló törvény tartalmazta az EKÁER rendszerrel kapcsolatos szabályozást, most már csak a főbb keretrendelkezéseket hagyták a törvényben, minden más részletet rendeletbe foglalták. Ettől kezdve törvényhez már nem kell nyúlniuk, a Minisztériumnak a változtatásokat elég lesz a rendeletben rögzíteni, amire még biztosan számíthatunk.

A rendelettervezet a következő főbb módosításokat tartalmazza:

1. Bővül a mentességi kör:

  • kockázatos élelmiszerek mentességi határa egységesen a kockázatos termékekkel együtt 500kg, illetve 1 millió Ft (250 kg illetve 250 ezer Ft helyett)
  • nem kockázatos termék esetében mentességi határ 2,5 tonna, illetve 5 millió Ft (2 millió Ft helyett)

2. A kockázati biztosíték megfizetése első alkalommal március 11-én lesz esedékes. Ennek oka, hogy az adózók kérhessék még a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételt, ami minden hó 10-én frissül. Így még lehetőséget kaptak az adózók a kockázati biztosíték megfizetési mentességre.

3. A kockázati biztosíték megfizetési határideje az EKÁER szám igénylését megelőző 45 napra rövidült (60 napról).

4. Kikerül az EKÁER rendszer adatszolgáltatása alól az ár megadása, csak kockázatos termékek esetén kell árat megadni. Ez védi a cégeket az üzleti titok megtartásában.

5. Egyszerűsített adattartalmú bejelentést tehetnek a 300 milliárd Ft-ot elérő éves nettó árbevételű és 80% saját termelésű készletből származó értékesítést bonyolító köztartozásmentes cégek.

6. A rendelet tartalmaz egy 10%-os megengedett eltérést az adatok megadásánál, ami alatt a súly eltérést értik.

7. A rendelet értelmében önkéntesen is kérhető EKÁER szám. Ha valaki nem biztos abban, hogy kell-e EKÁER szám, kérheti, még akkor is, ha nem is lenne szükséges.

8. Az informatikai fejlesztés a rendelet alapján szintén folyamatban van, az EKÁER felület módosulni fog, viszont erre április 1-ig várniuk kell a felhasználóknak.

A NAV honlapján közvetlenül EKÁER ügyben feltehető kérdések száma csak gyarapodni fog a rendelet kihirdetésével, pedig már így is jelentős számot tesznek ki a megválaszolatlan kérdések.

Korábbi EKÁER Biztosítékok és szankciók című cikkünket ITT olvashatja.

Korábbi EKÁER regisztráció és folyamata című cikkünket ITT olvashatja.