SZJA 2019 – Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

Ennek, ahogy az adóbevallás benyújtásának határideje is: 2020. május 20. További szja-bevallással kapcsolatos határidőkről bővebben ebből a cikkünkből tájékozódhat >>

A NAV a honlapján közzétette azokat a civil szervezeteket (adószámmal, névvel és székhelycímmel), egyházakat és a kiemelt előirányzatot (2019-re vonatkozó technikai számmal), amelyeknek felajánlható az 1+1%.

Az 1+1 %-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2019-es személyi jövedelemadó-bevallását hogyan nyújtja be – az szja-bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhet.

Amennyiben Önnek a NAV készít szja-bevallás tervezetet, és Ön azt nem módosítja, egészíti ki külön rendelkezésekkel a felajánlható 1+1%-kal kapcsolatban május 20-ig, lemond az 1+1% felajánlásáról.

A rendelkezést benyújthatja:

  • a személyi jövedelemadó-bevallás részeként 2020. május 20-ig (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)
  • az e-SZJA online felületen az online kitöltő segítségével a bevallási tervezete online javítása esetén is lehetősége van az elektronikus felületen az szja 1+1 %-áról rendelkezni
  • a bevallástól elkülönülten 2020. május 20-ig közvetlenül a NAV-hoz
  • a 19EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban)
  • a nyomtatvány letölthető a NAV weboldaláról
  • a 19EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen)

A 2019-es szja-bevallás legfontosabb tudnivalóiról, illetve a határidőkről itt olvashat >>

Az önadózás módjáról, az önbevallásról itt tájékozódhat bővebben >>

A NAV szja-tervezetéről bővebben, amit javasolt minden esetben átnézni, itt olvashat >>