Gyakornokok a BPO Audit Tax-nál: Kitti

Gyakornokok a BPO Audit Tax-nál: Kitti

A BPO Audit Tax irodájában minden évben dolgoznak gyakornokként diákok is. Néhányan az egy hónapos főiskolai gyakorlati időben vannak csak velünk, és vannak, akik már utolsó főiskolai évükben csatlakoznak csapatunkhoz. Ők minden hónapban újabb és újabb komoly szakmai feladattal szereznek értékes tapasztalatokat – közülük mutatok be most egy szimpatikus fiatal hölgyet.

Kitti 2013. február elején kezdett a BPO Audit Tax-nál könyvelő gyakornokként dolgozni. Szakmai és személyes céljairól, és az eddig megszerzett tapasztalatairól kérdeztem.

Kitti a pályaválasztáson komolyabban 18-19 éves korában gondolkodott el. Közgazdasági szakközépiskolába járt és mert mindig is szeretett számolni, osztályfőnöke javaslatára – aki közgazdaság tanára is volt egyben – döntött úgy, hogy továbbtanuláskor a BGF-et fogja választani. Itt írja idén a diplomamunkáját, melynek témája egy cég komplex elemzése lesz. A BPO részéről Bögre Csilla ügyfélkapcsolati igazgató segíti konzulensként a szakdolgozat elkészítésében, államvizsgázni pedig 2015. januárjában fog. Amikor jelentkezett a főiskolára, fontos szempont volt számára, hogy ez egy keresett szakma, és könyvelőként biztosan el fog tudni helyezkedni. Úgy látja, ahogy a cégek növekednek, – akárcsak a BPO – mindig szükség lesz könyvelőkre. Kitti már rendelkezik egy szakmával, melyet a BGF PSZF felsőfokú szakképzése keretén belül számviteli szakügyintézőként szerzett.

Elsősorban azért kezdett el dolgozni gyakornokként, hogy legyen önálló keresete, emellett fontos számára a szakmai fejlődése és úgy gondolja, hogy a későbbiekben jól mutat majd az önéletrajzában is. Gyakornoki munkáját komolyan és felelősséggel végzi; legjobban magát a könyvelést, azon belül is a könyvelő program használatát szereti. Korábban egy pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozott, de hamar rájött, hogy az az ottani feladatai (telefonos megkeresések, időpont egyeztetések, értékesítési munkakör) nem álltak közel hozzá és váltani szeretne. Egy BPO-nál könyvelőként dolgozó ismerőse javaslatára beadta a jelentkezését a céghez, ahová egy személyes találkozót követően fel is vették.

Kitti úgy gondolja, hogy könyvelő gyakornokként nagyon megterhelő egy diák számára a legtöbb cégnél elvárt heti 30 munkaóra teljesítése, éppen ezért nagyon jó lehetőség, hogy a BPO-nál rugalmas időbeosztással, heti 16 órában dolgozhat gyakornokként és mindig, a vizsgaidőszakban is számíthat a BPO-s kollégák empátiájára, ha a munkaidő egyeztetéséről volt szó,. Így Kitti az órák látogatása mellett a vizsgáira is lelkiismeretesen fel tudott készülni. Kedvenc tárgya a számvitel és minden olyan tárgy, ahol számolni kell.

Kitti nagyon örül annak, hogy gyakornokként egyre komolyabb feladatokat bíznak rá és egyre önállóbban, kevés segítséggel, rutinosan tudja megoldani azokat. Eddigi legbonyolultabb feladatának egy cég újrakönyvelését tartja, melynek bizonylatait egy másik cég már feldolgozta korábban SAP rendszerben, de voltak tételek, melyek duplán szerepeltek, és ezért nagyon kellett figyelnie, hogy észrevegye ezeket.

Kitti szerint a három legfontosabb tulajdonság, amivel egy könyvelő gyakornoknak rendelkeznie kell a türelem, a precizitás és a figyelmes munkavégzés. Ez utóbbit a határidők betartása miatt emelte ki. Arra a kérdésre, hogy a BPO-hoz újonnan érkező gyakornoknak mit tanácsolna azt válaszolta, hogy legyen nyugodt, a kollégák könnyen és gyorsan be fogják őt fogadni. Bátran kérdezzen, ha szükséges, akár többször is ugyanazt, mert türelmesek és szívesen segítenek.

Egy gyakornoknak rendszerint szabadidőből van a legkevesebb. Kittinek azért jut ideje sportolni: korábban szívesen járt aerobik órákra, mostanában pedig a futás a kedvence, mert megnyugtatja. Zenék közül leginkább az R’n’B stílus áll közel a szívéhez, illetve azok a dallamos zenék, amikre lehet táncolni. Szeret főzni és amikor teheti, szívesen foglalkozik olyan kreatív kézműves technikákkal is, mint a gyöngyfűzés és az üvegfestés. Kollégáinkkal a 2013-as BPO napon és családi napon kívül is szerveztek már közös programot.

Hogy hogyan mutatná be röviden a BPO-t, Kitti ezt válaszolta: Egy olyan cég, amely nem csak könyvelőiroda, de egyúttal könyvvizsgálattal és bérszámfejtéssel is foglalkozik. Szakmailag elismert emberek dolgoznak itt. Szeretem, hogy kisebb csoportokban jó hangulatban dolgozunk.”

Kövess minket Facebook oldalunkon is, hogy értesülj a legfrissebb gyakornoki vagy pályakezdő lehetőségekről a BPO-nál!