Bérköltség csökkentés és munkaidő

Hogyan csökkenthető a bérköltség a munkaidő módosításával?

 

Az új szociális hozzájárulási kedvezményeknek köszönhetően egy egyszerű munkaidő módosítás mellett csökkentheti a béreket terhelő közterheket.

A 2014-es adótörvény módosítások során több kedvezményt is elfogadott a parlament a szociális hozzájárulási adókkal kapcsolatban, hogy ezzel is támogassa a munkahelyek védelmét és csökkentse a cégek terheit.


 

Előző cikkemben, a „Bérekkel kapcsolatos változások 2014”-ben (mely itt elérhető: https://mgi-bpo.hu/hu/news/emelkedik-a-minimalber) is olvashatták, hogy ezek a kedvezmények maximalizálva vannak, és ennek mértéke függ attól is, hogy valaki teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott.

Vegyünk például

egy 25 év alatti és egy 55 év feletti munkavállalót.

Mind a két dolgozónak 118.000 Ft-os bruttó fizetése van, de a 25 év alatti 4 órás, részmunkaidős, míg az 55 év feletti 8 órás, teljes munkaidős munkaviszonyban áll. A fiatalabb kolléga után csak havi 50.000 Ft összeg erejéig, míg az idősebb kolléga után 100.000 Ft-ig érvényesíthetjük a 14,5%-os „szocho” kedvezményt, így egyik esetben 7.250 Ft-tal, míg a másik esetben 14.500 Ft-tal kell kevesebbet fizetnünk.

Ha szeretnénk a részmunkaidős foglalkoztatott után is a magasabb kedvezményt igénybe venni ne hónap közben módosítsuk a munkaidejét teljes munkaidősre. A NAV állásfoglalása alapján, csak a hónap első napján megállapított részkedvezmény kerülhet elszámolásra, azaz a teljes hónapra csak a 7.250 Ft-os kedvezményt tudunk érvényesíteni.

Ennek tudatában, érdemes a következő hónap első napjától terveznünk az ilyen típusú költségracionalizálásokat.