Nyílnak a hazai banki adatkapuk. – Mit jelent ez a közeljövő lehetőségeit tekintve?

Hogy érint ez minket? Mit jelent a hétköznapi és az üzleti élet során? Például azt, hogy PSD2-ben foglaltak alapján a felgyorsult, innovatív világunkban a bankok is versenyképesek lesznek az adatforgalom tekintetében, hiszen azonnali és lekérdezhető adathozzáférést fognak biztosítani egységesített formában.

A vállalkozások szempontjából ez fontos előrelépést jelent, mivel az irányelv bevezetésének köszönhetően azonnali és egységes formában férhetnek hozzá banki tranzakció listáikhoz, összehasonlíthatóan, áttekinthetően, egy felületen lesznek elérhetők az Ügyfélhez tartozó bankok adatai.

Fogalmak:

PSD2: unios irányelv a belső pénzforgalmi szolgáltatásokkal kapcsolatban (Revised Payment Services Directive)
API: alkalmazás programozási felületek
AISP: számlainformációs szolgáltató (Account Information Service Provider)
PISP: fizetéskezdeményezési szolgáltató (Payment Initiation Service Provider)

Ennek teljesülésének első lépéseként a bankoknak 2019. március 14-től biztosítaniuk kell, hogy az új (számlainformációs és fizetéskezdeményezési) szolgáltatók a fizetésiszámla-hozzáférést biztosító API-kat (alkalmazásprogramozási felületeket) tesztelhessék. Az API-k kötelező (éles) megnyitásának időpontja 2019. szeptember 14.

A PSD2 megvalósulása

A PSD2 irányelv két új mechanizmust vezet be, az AISP-t (Account Information Service Provider), azaz a Számlainformációs szolgáltatót, valamint a PISP-t (Payment Initiation Service Provider), azaz a Fizetést kezdeményező szolgáltatót.  Mindkét szolgáltató az ügyfél engedélyével a bank által átadott adatokat használhatja fel.

Magyarország az Európai Unióban az elsők között vette át a magyar jogrendbe a PSD2-t, éppen ezért az MNB is elsők között enged hozzáférést a leendő számlainformációs (AISP) és fizetéskezdeményezési (PISP) szolgáltatók számára.

Az PSD2 irányelv egyértelmű előnyei

A számlainformációs szolgáltató (AISP) és a bank közötti információáramlás biztonságosan automatizálható, ezzel kiszűrve az emberi mulasztás kockázatát. Emellett kényelmet is jelent, hiszen a felhasználó egy rendszerben eléri az összes számláját. Például több banknál vezetett bankszámlakivonat egységes formában lekérdezhető lehet, ezáltal a feldolgozásuk is egységesen automatizálható, betölthető a rendszerekbe.

A fizetéskezdeményezési szolgáltató (PISP) mechanizmus további előnye: a folyamatban résztvevő kevesebb szereplő, így ezzel együtt kevesebb kockázatot is jelenthet, hiszen kevesebbszer kell a fizetést hitelesíteni. Ez akár kevesebb támadási felületet is jelenthet a külső támadókkal szemben.

Az irányelv implementálásával új verseny nyílik meg az adatok kezelésében. A fogyasztó egyértelműen jól jár, hiszen a verseny miatt olcsóbb megoldásokkal tud fizetni, vagy számára nagyobb értéket képviselő megoldást választhat, amely gyorsabb vagy kényelmesebb (pl: a kifizetések esetében közvetlenül a megbízott bankján keresztül lehet intézni az utalást).

Akik valószínűsíthetően rosszul járnak a fizetési rendszer átalakulásával, azok a folyamatból kieső felek, elsősorban a POS terminálüzemeltetők és elfogadók. A kártyás vásárlásokat ugyanis jelenleg egy alacsony díj terheli, ami mint bevételi forrás – köszönhetően a fizetés hitelesítések számának csökkenésének – jelentősen csökkenhet a következő évektől.

Ugyanakkor nem csak magánszemélyeknek lehet hasznos a számlaforgalom, az egyéni költségvetés nyomon követése a vállalatirányítási rendszerekben is előnyt jelent, ha egyetlen helyen elérhető és onnan importálható az összes adat.

A PSD2 irányelv bevezetésével óriási lehetőségek és az üzleti élet hatékonyságát, naprakészségét elősegítő megoldások járnak. A BPO a pénzügyi adatok automatikus rögzítésében, automatizálásában eddig is élen járt, éppen ezért az elsők között leszünk, akik részt veszünk ezen adatok automatikus lekérésében és betöltésében is.