Katás alvállalkozó szeptember 1-től

A kata szeptember 1-jétől kizárólag a magánszemélyekkel kapcsolatban álló főállású egyéni vállalkozók adóneme lesz (kivételt képeznek a taxis vállalkozások). Ezért erre fel kell készülniük azoknak a cégeknek is, akiknek kata adónem alá tartozó alvállalkozói voltak.

Összeszedtük a fontosabb változásokat, amelyek azokat a cégeket érintik, akik katás vállalkozóktól fogadtak be számlát:

  • minden kisadózó vállalkozás kisadózói minősége 2022. augusztus 31-én megszűnik. Ezért ettől az időponttól kezdődően a 3 millió forintos értékhatárt sem kell figyelniük a cégeknek.
  • szeptember 1-től kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó választhatja a kata adóalanyiságot. Ez azt is jelenti, hogy betéti társaság, egyéni cég, közkereseti társaság, ügyvédi iroda kiesik az adóalanyi körből.
  • automatikusan kikerül a kata adónem alól az az egyéni válllalkozás, amelynek a bevétele egy másik vállalkozástól érkezik.
  • A katás vállalkozások, akik 2022 augusztus 31-én kikerülnek a kata hatálya alól, nem 1 millió, hanem 1,5 millió forintnyi bevételt tekinthetnek bevételi értékhatárnak, azon hónapok után melyekre megfizették a tételes adót. Az e feletti bevétel után a módosítás előtti szabályoknak megfelelően a 40 százalékos mértékű kiegészítő adó megfizetésére kötelezettek ezen vállalkozások.
  • A katás cégek kénytelenek lesznek vissza-, illetve áttérni a számviteli törvény hatálya alá. Ez azt is jelenti, hogy a számviteli törvény  előírásainak megfelelő nyitómérleget kell készíteniük. Ezt a nyitómérleget pedig a korábbi szabályoknak megfelelően könyvvizsgálóval is ellenőriztetniük kell.

A kata alternatívái

Az egyéni vállalkozók számára alternatíva lehet az átalányadózás, ami jellemzően lényegesen több költséget fog jelenteni a számukra. Egy teljesen átlagos egyéni vállalkozó, aki semmilyen kedvezményre nem jogosult és az árbevétele meghaladja a 7.200.000 Ft-ot nagyságrendileg 1.000.000 Ft-al fog több adót és járulékot fizetni éves szinten.

A társas vállalkozások, mint a bt-k, kkt-k, vagy az ügyvédi irodák a kisvállalati adót választhatják, de ezekben az esetekben is csak annyi mondható el, hogy nem fognak jobban járni, mint a katával. Több adminisztrációra és ezzel magasabb költségekre számíthatnak, több időt kell foglalkozniuk a vállalkozásuk pénzügyeivel a jövőben. Pontos számításokat ezekben az esetekben nehéz megadni, hiszen az nagyon sok tényezőtől függ.

Nem kizárt, hogy sokan a megnövekedett terhek miatt inkább a munkaviszonyt választják alternatívaként és felhagynak a vállalkozásukkal.

A kata népszerűsége az egyszerűségében rejlett és abban, hogy nagyon kevés költséggel járt.

Szolgáltatásainkat kizárólag cégek számára nyújtjuk. Egyéni vállalkozók és Katás Bt-k adózási feladatainak az ellátását, valamint számukra tanácsadói szolgáltatásokat továbbra sem tudunk vállalni.

Ha katás egyéni vállalkozóként bővebben szeretne olvasni a témában,  a következő cikkeket javasoljuk:

A törvényjavaslat pedig itt olvasható.