10 kérdés a könyvelő kiválasztásához

Mik azok a bizonyos jó kérdések, amiket egy könyvelő kiválasztásakor érdemes feltennie egy vállalkozásnak?

A vállalkozásoknál a könyvelőiroda kiválasztása nagyon sok esetben nehézséget okoz, mert pontosan nem tudják, hogy a könyvelő mit csinál, miért felelős. Ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes összeállítani 10 olyan lényeges kérdést, illetve szempontot, amit egy vállalkozónak érdemes figyelembe vennie a könyvelőiroda kiválasztása során:

1. Van-e az adott iparágban a könyvelőnek referenciája?

Időt és pénzt spórol meg, ha a könyvelő rendelkezik iparági referenciával. Jó eséllyel egy-egy kérdés, probléma már másnál is felmerült, így bevált megoldások, állásfoglalások állnak rendelkezésre az irodában.

2. Hányan dolgoznak az irodában?

A könyvelőirodában dolgozók létszáma adhat iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a céggel foglalkozó könyvelőnek milyen lehetőségei vannak pl. szakmai egyeztetésekre. Az sem mellékes szempont, hogy egy influenzajárvány esetén le tudja-e adni valaki a bevallásokat határidőre.

3. Hol található az iroda?

Manapság az online könyvelés világában szinte mindegy, hogy helyileg hol található a könyvelő. Vannak bizonyos esetek, amikor mégis számít a helyszín. Évente legalább pár találkozás elengedhetetlen a telefonos, emailes, egyéb online kommunikációkon felül.

4. Mennyire felszerelt technikailag a könyvelőiroda?

A könyvelés hatékonysága egyre inkább a technikán múlik. A vállalkozás növekedését követni tudó könyvelőirodák olyan rendszerekkel rendelkeznek, amelyek képesek a pár millió forintos árbevételtől a több milliárd forintos árbevételig támogatni az ügyfeleiket.

5. Mekkora felelősségbiztosítással rendelkezik a könyvelőiroda?

Ha fontos a biztonság és a könyvelő felelősséget is akar vállalni a munkájáért, akkor megfelelő értékű biztosítással rendelkezik.

6. Dolgoznak-e adótanácsadó kollégák is az irodában?

Minden cég életében felmerül előbb-utóbb a kérdés, hogy egy ügyletet hogyan kellene a leghatékonyabb adózással kezelni. Ha a könyvelőirodában dolgozik adótanácsadó, akkor a könyvelővel együttműködve biztos jó megoldást tudnak javasolni.

7. A bérszámfejtés a könyvelő feladata vagy foglalkoztatnak szakosított bérszámfejtő kollégákat?

Kisebb könyvelőirodáknál a bérszámfejtést a könyvelő kollégák látják el. Nagyobb szakmai biztonságot jelent, ha a bérszámfejtő csak bérszámfejtéssel, a könyvelő csak könyveléssel foglalkozik. Így hatékonyabban tudják követni a szakmai változásokat.

8. Beszél a könyvelő angolul vagy más szükséges idegen nyelven?

Külföldi tulajdonos vagy nemzetközi kapcsolatok esetében szükség lehet a közvetlen kommunikációra a könyvelővel.

9. Mióta működik a könyvelőiroda?

Bizonyos tekintetben számít a kor: minél régebbi egy iroda, annál nagyobb a gyakorlati tapasztalata az ügyvitel szervezésében, beszámolók elkészítésében.

10. Vannak nemzetközi kapcsolatai a könyvelőirodának?

A mai globalizálódó világban szinte mindenkinél előfordul, hogy egy másik ország adózásával vagy üzleti lehetőségeivel kapcsolatban merülnek fel kérdések. Ha mindezekben a helyi könyvelő segítséget tud adni, akkor az mindenféleképpen egy plusz pont.

+1. Van esetleg olyan pont, ami nem szerepel a fenti felsorolásban, de fontosnak tartja?

Kérjük, küldje el nekünk és mi kiegészítjük a listánkat. Ezzel is szeretnénk segíteni a vállalkozók választási szempontjait. CONTACT


Könyvelőt keres?

Kérje ajánlatunkat vagy egyeztessünk időpontot, amikor irodánkban megbeszélhetjük cége igényeit és ismertethetjük személyre szabható szolgáltatásainkat: CONTACT