Adóamnesztia: utólagos részesedésszerzés bejelentése

2024-ben rendkívüli lehetőséget kapnak a magyar társaságok, hogy jogvesztő határidő előtt, 2024. május 31-ig pótolják korábban elmulasztott részesedésszerzéseik bejelentését. Az adóamnesztia keretében történő utólagos bejelentés lehetőséget biztosít arra, hogy a társaságok mentesüljenek a társasági adó (TAO) fizetése alól azon részesedéseik után, amelyeket korábban nem jelentettek be.

Miért fontos azonnal cselekedni

Amennyiben egy társaság úgy dönt, hogy él az utólagos bejelentés lehetőségével, úgy most egy kedvezményes adómértékkel leróhatja az adókötelezettséget, és a későbbi üzletrész értékesítése TAO-mentes lehet. Ennek feltétele, hogy független szakértő bevonásával állapítsa meg a 2023. december 31-i piaci értéket a bejelenteni kívánt részesedések kapcsán. A megállapított piaci érték és könyv szerinti érték nyereségjellegű különbözetének 20%-a után egyszeri – kedvezményes – társasági adófizetési kötelezettség keletkezik, amelyet a 2023. évi TAO-bevallásig szükséges rendezni.

Kiknek ajánlott élni a lehetőséggel

A bejelentés különösen azon társaságok számára előnyös, ahol a megszerzett részesedés piaci értéke jelentősen meghaladja a könyv szerinti értéket, vagy ahol a jövőben várhatóan jelentős piaci értéknövekedésre számíthatnak. Egy független szakértő bevonásával megállapított piaci érték alapján kell megfizetniük a kedvezményes adókötelezettséget, amely a 2023. évi TAO-bevallásig rendezendő.

Figyelem, a határidő jogvesztő!

Kiemelten fontos, hogy a társaságok a 2024. május 31-i határidőig éljenek ezzel a lehetőséggel, mivel a határidő jogvesztő. Aki a határidőig nem lép, később már nem tudja érvényesíteni a TAO-kedvezményt, így elmulasztása jelentős anyagi hátrányt okozhat.

Szakértői segítség a bejelentéshez

Bár az utólagos bejelentés kiváló lehetőség a társaságok számára, fontos, hogy szakszerűen járjanak el. Cégünk adótanácsadói készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítsenek az utólagos bejelentés folyamatában, és maximalizálják az Ön társasága számára elérhető adóelőnyöket. Ne hagyja ki ezt a lehetőséget, lépjen kapcsolatba szakértőinkkel még ma, és biztosítsa cégének a legjobb lehetséges eredményt!