Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től

2020. július 1-től az áfalanyoknak értékhatártól függetlenül adatot kell szolgáltatniuk az adóhatóság felé a belföldi adóalanyok részére kiállított számlákról. Az adatszolgáltatási kötelezettség módja nem változott, azt ugyanúgy kell teljesíteni, mint a 100.000 Ft feletti áfatartalmú számlák esetében már korábban megszokhattuk. A változás mégis jelentős! Az adatszolgáltatásra kötelezettek köre ezzel gyakorlatilag mindenkire kiterjed, mivel a korábbi gyakorlat szerint 100.000 Ft áfa tartalmú számlát kiállítók köre jóval korlátozottabb volt.

További szigorítás, hogy a teljesítést követő eddigi 15 napos számlakibocsájtási határidő 8 napra rövidül. Ez a változás is nagyon sok vállalkozást érint kellemetlenül.

Kinek kell adatot szolgáltatni?

Mindenkinek adatot kell szolgáltatni, akikre igazak a következő feltételek:

– áfaalanyok (alanyi adómentes vállalkozások is)

– belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatás nyújtást és

– erről számlát, számlát helyettesítő okmányt állítanak ki.

Milyen szankcióval jár, ha valaki július 1-ét követően nem szolgáltat adatot?

Szeptember 30-ig az adóhatóság nem fogja szankcionálni azokat a vállalkozásokat, akik elmulasztják az adatszolgáltatást! De ennek a feltétele az, hogy az első számla kiállítása előtt ezen vállalkozások regisztráljanak az Online számla rendszerbe. A regisztrációt senki ne mulassza el! Ha valaki korábban már regisztrált a 100.000 Ft-os értékhatár miatt, akkor annak nincsen ezzel kapcsolatban tenni valója.

Lehet-e még papír alapon számlát kiállítani?

Lehet, de mi nem javasoljuk senkinek! Akik papír alapon számláznak, azoknak is adatot kell szolgáltatniuk csak számukra a kapcsolódó adminisztráció több munkával fog járni, mintha egy számlázó programot használtak volna, nem beszélve a hibázási lehetőségekről.

Online Számla Mobilapplikáció!

Az adóhivatal kifejlesztett egy Online Számla mobilalkalmazást, így akár egy okostelefonról is ingyenesen ki lehet állítani egy számlát, amivel az adatszolgáltatást is teljesíteni tudjuk. Szerintünk ezzel a papíralapú számlák kora lejárt.

Az Online Számla mobilaklalmazás segítségével, akár elektronikus számla kiállítására is van lehetőség.

A mobilalkalmazás letölthető iOS (11 verziószámtól) és Andorid (7.0-tól)

A mobilapplikációról még többet olvashat a NAV hivatalos oldalán itt.

A számlakibocsátói oldal részletes szabályairól készült NAV útmutató letölthető innen!   

Ha érdekesnek találta ezt a cikkünket talán ez is érdekes lehet az Ön számára:

Az online számlázásról