Új kutatás-fejlesztési (K+F) adókedvezmény

Az új kutatás-fejlesztési (K+F) adókedvezmény bevezetése 2024. januárjától jelentős változást hozott a magyar társasági adózás rendszerébe. Ez az új lehetőség lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy döntsenek az eddigi adóalap csökkentése vagy az új kedvezmény alkalmazása között, amely a K+F tevékenységek során felmerült költségekre vonatkozik.

Az új adókedvezmény fő előnye, hogy öt egymást követő adóévre vonatkozik, és a felmerült költségek alapján 100%-ig csökkentheti az adóalapot, amivel jelentős adómegtakarítás érhető el. Az igénybevétel előnye, hogy az adott költség felmerülésének évében és az azt követő három adóévben érvényesíthető, továbbá az adókedvezményre nem vonatkozik a más adókedvezményekre gyakran jellemző 80%-os vagy 70%-os korlát.

A kedvezmény olyan közvetlen költségekre alkalmazható, mint a fejlesztéshez használt tárgyi eszközök időarányos értékcsökkenése, a kutató-fejlesztő munkatársak bérköltsége, valamint az adott projekt költségeihez közvetlenül kapcsolódó egyéb kiadások. Különösen előnyös lehet azok számára, akik jelentős beruházást terveznek K+F projektekbe, mivel az új rendszerben bővült az elszámolható költségek köre.

Fontos kiemelni, hogy az új adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban szigorú szabályok vonatkoznak a K+F-ként igénybe vett szolgáltatásokra. Ha a szolgáltatást nem kapcsolt vállalkozás nyújtja, a projekt teljes költségének legfeljebb 20%-a számolható el, míg ha kapcsolt vállalkozás nyújtja, ez az arány 10%.

Összességében az új K+F adókedvezmény jelentős támogatást nyújthat a magyarországi vállalatoknak az innováció és a technológiai fejlesztés terén, ezáltal növelve versenyképességüket mind hazai, mind nemzetközi szinten.