Új, szabadalomból származó jövedelmek levonhatóságát gátló jogszabály Németországban

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Például, ha az ön cége 1 millió eurós jogdíjat kap egy német leányvállalattól, mely után a szabadalom tulajdonosa 10% adót fizetett, akkor önnek további 150 000 euró jövedelemadót kell fizetnie Németországban a részben nem levonható jogdíj miatt. Eszerint a jogdíj összességében 25%-kal fog adózni.

Az új német jogszabály azokra a jogdíjfizetésekre összpontosít, melyek alacsonyabb adókulccsal adóznak, mint a licenciaadó országában érvényes adókulcs. Különösen a szabadalomból származó jövedelmeknek, valamint a védjegyek jogdíjának szentel a német adóhatóság kiemelt figyelmet.

A jövőben a német leányvállalatoknak be kell vallaniuk minden olyan jogdíjat, amit külföldi kapcsolt cégeknek fizetnek, és dokumentumokkal kell alátámasztaniuk, hogy a licenciaadó – részben vagy egészben – a német előírásoknak megfelelően vonja le a jogdíjakat.

A gyakorlatban a külföldi licenciaadónak vagy szabadalomtulajdonosnak ellenőriznie kell a kutatás-fejlesztési és védjegyszervezését 2018 elején. Várhatóan számos csoportnak át kell majd szerveznie a kutatás-fejlesztési tevékenységét, hogy biztosítsák a német kapcsolt cégek által fizetett jogdíjak adóból történő teljes levonhatóságát. Ezenkívül a német előírásoknak megfelelően 2018-tól ezeket minden évben dokumentálniuk is kell.