Visszamenőlegesen módosíthatók az agrárkamarai tagdíjak

Most július végéig több szervezetnek is lehetősége nyílik arra, hogy mentesüljön az agrárkamarai tagdíjfizetés alól, aminek következtében a vállalkozások komoly terhektől, felesleges kiadásoktól szabadulhatnak meg. Számszerűsítve akár ezer, százezer forint, sőt, komoly milliós nagyságrendű megtakarítást is eredményezhet ez a lehetőség.

Bizonyára sok vállalkozás tapasztalta működése során, vagy jelezte a szervezet könyvelője, hogy az utóbbi időben olyan számlalevelek érkeztek a Nemzeti Agrárkamarától (NAK), amelyben rövid határidővel tagdíjfizetési kötelezettséget állapított meg. Ennek oka nem volt más, mint az a jogszabály, amely a vállalkozásokat a cégkivonatban szereplő TEÁOR számok alapján a NAK alá sorolja.

Amennyiben vállalkozása több TEÁOR számot jelölt meg alapításkor, és a felsorolásban esetleg olyan, soha nem használt tevékenységi kör is szerepel, amely miatt a Nemzeti Agrárkamara tagsághoz kapcsolódó tagdíjfizetést állapított meg, akkor az Ön cégét agrár/mezőgazdasági tevékenységekhez társítja. Sok esetben legtöbbször egyáltalán nem, vagy csak kismértékben használt tevékenységi körökről van szó, de tagdíjat mégis fizetni kell utána.

Mi a teendő, ha mentesülni szeretne a tagdíjfizetési kötelezettség alól?

Most részben, egészben vagy arányosítás útján mentesülhet ettől, ha viszonylag rövid határidőn belül Ön vagy könyvelője megteszi a szükséges adminisztrációs lépéseket.

2017. július 31-ig nyílik lehetősége önrevízióra.

2017. június 20-tól a NAK honlapján minden érintett vállalkozás saját ügyféloldalára belépve eléri a szükséges nyomtatványok egyéni kóddal ellátott verzióját, vagy az alábbi dokumentumok kitöltésével is intézhetők a visszamenőleges tagdíjkedvezmények.

Tájékoztató BKIK-MNKSZ.pdf
NAK TEÁOR törlése esetén használandó nyomtatvány.pdf
NAK 2017 könyvvizsgálói jelentés minta arányosításhoz.docx

Figyelem! A tagdíjbevallásra köteles tagoknak 2017. június 1. és 2017. július 15. között (ez már a meghosszabbított határidő) kell bevallást tenniük. A fenti határidő elmulasztása esetén pótbevallás készítésére 10% késedelmi pótlék megfizetése mellett nyílik lehetőség 2017. július 16. és 2017. július 31. között.

Éljen a lehetőséggel, és segítse vállalkozását megszabadulni a felesleges kiadásoktól.
Nem érintett? Segítsen másoknak az információ megosztásával!