Transzferár-szabályok változása 2023-ban

2022 nyarán már sejteni lehetett, hogy jelentős változásokat tervez a jogalkotó a transzferárakat érintő dokumentáció és ezzel összefüggésben a soron következő társasági adóbevallásokat érintően.

Az adótörvény-változások hatására esedékessé vált a 32/2017. NGM Rendelet módosítása is, amelynek a tervezetét 2022. december 9-én tették közzé.

Az NGM Rendelet módosításának leginkább érzékeny része az adatszolgáltatási kötelezettség a kapcsolt vállalkozásaikkal bonyolított tranzakcióikról, amelyet az adózóknak már a 2022. december 31-e után beadott társaságiadó-bevallásukban is teljesíteniük kell.

Az adatszolgáltatás a következő területekre terjed ki:

  • az egyes ügyletek megnevezése, a legjellemzőbb TEÁOR kód, amelybe be lehet sorolni, az NGM Rendeletben meghatározott ügylettípus-besorolás
  • a tranzakció vagy ügylet értéke
  • alkalmazott transzferár-megállapítási módszer (viszonteladási árak módszere, költség-jövedelem módszer, ügyleti nettó nyereségen alapuló módszer stb.)
  • az ügyleten elért jövedelmezőség bemutatása (különböző mutatók segítségével)
  • az alkalmazott számviteli sztenderd megnevezése (magyar Számviteli tv., IFRS, USGAAP stb)
  • az ügyletre jellemző szokásos piaci ár tartománya

Pontosítások is kerültek a rendeletbe:

  • a helyi dokumentumokban most már szükséges bemutatni a konkrét költséghelyeket/főkönyvi számokat, melyeken a tesztelt ügyleteket nyilvántartják.
  • Szigorodnak az ügyletek összevonhatóságának szabályai és feltételei is. Nem lesz összevonható a beszerzés a beszerzett anyagokból gyártott termékek értékesítésével, továbbá a ráfordításokat érintő ügylet az elsősorban bevételeket érintő ügylettel.

Nem új változás, hogy a transzferár-dokumentációt a társaságiadó-bevallás benyújtásának az időpontjáig kell elkészíteniük az adózóknak. A változás az, hogy ezt az adóhatóság ezzel az adatszolgáltatási kötelezettséggel már ellenőrizni is tudja. Ugyanis ezen információk megadásához már elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljon transzferár-dokumentáció.

A jogalkotó – minden bizonnyal motiváló szándékkal – megnövelte a kiszabható adóbírságok mértékét is. Így a korábbi 2 millió forint helyett ügyletenként már akár 5 millió forinttal is sújthatja azokat, akik elmulasztják teljesíteni a jogszabályi kötelezettségeiket. Ha mindezt nem venné eléggé komolyan az adózó, akkor ismételt jogsértés esetén a korábbi 4 millió forint helyett már 10 millió forintos bírságra is lehet számítani ügyletenként.

Jó hír viszont, hogy a transzferár-dokumentáció-készítési kötelezettség a korábbi 50 millió forintról 100 millió forintra növekszik.

Mindezek a változások komoly adatgyűjtést, adminisztrációt és adott esetben a dokumentációk kiegészítését is igénylik az adózóktól, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni a felkészülést.